Ooperisaare voolav aeg

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Bertmani lavastatud Jay Reise’i nüüdisooper «Rasputin» kõneles loo võimust ja ihast.
Dmitri Bertmani lavastatud Jay Reise’i nüüdisooper «Rasputin» kõneles loo võimust ja ihast. Foto: Irina Mägi / Meie Maa

Muusikast tulvil. Saaremaa ooperipäevad tõid moodsa ooperitõlgenduse ja eesti autorite maailmaesiettekanded.

«Sooja tuleb öösel seitse kuni kolmteist kraadi,» teadustab raadiodiktori kiretu hääl reede õhtupoolikul kusagil Risti ja Virtsu vahel. Teel Saaremaale on seda iseäranis lohutav kuulda, eriti kui pealinna kandis on kestnud suve nime kandev padusadu pea nädal aega järjest.

Päikegi on aga end ooperisse sättinud, sest õhtune Kuressaare, Saaremaa ooperipäevade keskus, näitab külalistele oma kõige selgemat ja helgemat nägu. 

«Eks meie Karita Mattila laulis päikese välja,» teatab naeratades Soome saatkonna kultuurinõunik Marjo Näkki, viidates mitmekordsele Grammy-laureaadist soome sopranile ja festivali galakontserdile, kus mitu tuhat inimest juubeldas. Kui omade hoidmises korraldataks maailmameistrivõistlusi, kuuluks tiitel kahtlemata meie põhjanaabritele.

Kuid nad armastavad ka Saaremaad ning sätivad töid ja tegemisi igal aastal just nõnda, et ooperipäevade ajaks sinna jõuda. «Inimesed tulevad siia head muusikat nautima, neil pole kiiret, nad saavad end igapäevasest rutiinist välja lülitada,» räägib Arne Mikk, ooperipäevade kunstiline juht.

Paneb saare elama
«Kahtlemata pole Saaremaa ooperipäevad mitte ainult kultuurisündmus, vaid ka oluline regionaalpoliitiline ettevõtmine,» leiab ooperilaulja Ivo Posti – üks paljudest Eesti kultuuriilma tegijatest, kellega etendusel, kontserdil või festivali ajal lihtsalt linnas trehvame. 

Tema sõnu kinnitavad ka uuringud: kahe aasta eest väisas Saaremaad ooperipäevade igal päeval üle nelja tuhande inimese.

Ega nad tuleval aastalgi tulemata jää, rõõmustab Eesti Kontserdi juht Jüri Leiten –  rohkem kui poolteist tuhat piletit 2013. aasta Saaremaa ooperipäevadele leidsid omaniku veel enne, kui tänavune festival lõpusirgele jõudis, seda vaatamata igasuvisele hotellikohtade nappusele ja nupukatele ettevõtjatele, kes just ooperipäevade ajaks teenuste-kaupade hindu kergitada otsustavad.


«Eks siinset ettevõtlust elavdavad ooperipäevad päris kenasti,» räägib Leiten. «Terve linn elab nädala ooperipäevade vaimus! Nagu ütles üks kolleeg: ma ei tunne kedagi, kellele ei meeldiks Saaremaa ooperipäevad,» muheleb Leiten ning otsekui tema sõnade kinnituseks jääb meie selja taga kassa juures seisma noortest inimestest koosnev nelik, kes asub elavalt arutama, millistele etendustele 2013. aasta festivalil minna, kui külalisteks Gruusia ooperiteatrid ja ballett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles