Eestis saab eripensioni 8800 inimest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansipi valitsus pensionide kallale ei lähe
Ansipi valitsus pensionide kallale ei lähe Foto: Liis Treimann

Lisaks riikliku pensionikindlustuse seaduse reguleerib pensionide maksmist veel kuraditosin erinevat seadust ja nii ongi rohkem kui 300 000 nö tavalise pensionäri kõrvale tekkinud juba ligi 8800 eripensionäri, kelle jaoks kehtib oma, palju soodsam seadus.

Eripensionile on õigus kaitseväelastel, politsei- ja piirivalveametnikel, prokuröridel, kohtunikel, õiguskantsleril ja tema asetäitjail, riigikontrolöril ja riigikontrolli peakontrolöridel, ülemnõukogu ja riigikogu liikmeil, presidendil ja tema abikaasal, pensionilisale aga avaliku teenistuse, tolli- ja päästeametnikel ning tervistkahjustavat tööd teinud inimestel, kirjutab Oma Saar.

Eripensionid erinevad tavalistest enamasti selle poolest, et nende suurus sõltub vaid isiku viimase ametikoha palgast ning iga kord, kui suureneb selle ametikoha palk, kus eripensionär töötas, kasvab ka tema eripension.

Eripensionid on nii määramise põhimõtetelt kui suuruselt väga erinevad. Nii said 1254 politseiametnikku keskmiselt 8470 krooni, 18 prokuröri aga keskmiselt 25 372 krooni kuus, 30 endist riigikontrolli ametnikku said keskmiselt 11 670 kroonist ja 40 kohtunikku keskmiselt 37 193 kroonist kuupensioni.

Endise õiguskantsleri Eerik-Juhan Truuväli vanaduspension on koguni 48 200 krooni kuus.

Lisaks maksab riigikogu kantselei 131 ülemnõukogu viimase ning riigikogu VII, VIII ja IX koosseisu liikmele parlamendipensioni, mille suurus oli enne riigikogulaste hiljutist palgatõusu keskmiselt 33 155 krooni kuus.

Riigi kõrgeimat pensioni aga saab presidendikantseleilt ametist lahkunud president Arnold Rüütel, kellele makstakse 75 protsenti ametisoleva presidendi palgast, seega praegu 68 864 krooni kuus.

Väljateenitud aastate pensioni sai tänavu 1. jaanuaril kokku 2683 kaitseväelast ja piirivalvurit ning tervistkahjustavat tööd teinud isikut keskmiselt 4424 krooni kuus.

Piirivalveteenistuse seaduse alusel sai pensioni 15 inimest, kelle keskmine pension oli 8267 krooni.

Kaitseväeteenistuse seaduse alusel oli eripension määratud 448 inimesele ning see oli keskmiselt 8878 krooni, samas saavad endised kaitseväe juhatajad Tarmo Kõuts ja Johannes Kert väljateenitud aastate pensioni, mille suurus on praegu 42 510 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles