Soome ja Baltimaad: viisavabadus idanaabriga eeldab paremat e-piiri

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirikontrolli punkt Tallinna reisisadamas.
Piirikontrolli punkt Tallinna reisisadamas. Foto: Peeter Langovits

Soome, Eesti, Läti ja Leedu siseministrid väljendasid eile Euroopa Komisjonile esitatud ühispöördumises muret võimalike mõjude pärast, mis kaasneksid Vene viisavabadusega ning palusid esimesel võimalusel esitada ettepanekud nn e-piiride paketi ehk üle-euroopalise sisenemis- ja väljumisregistri ning registreeritud reisija programmi loomiseks.

Eesti siseministri Ken-Marti Vaheri sõnul ei ole Euroopa Liit viisavabaduseks valmis ning sellest ei saa rääkida enne, kui on rakendatud nn e-piiride pakett. «Vajame täiendavaid kompensatsioonimeetmeid ja rahastust järgmisest ELi finantsperspektiivist,» märkis Vaher.

Siseministri sõnul on kompensatsioonimeetmed olulised ka laiemalt, kuna lisaks Venemaale on Euroopa Liit pidamas viisadialoogi Ukraina, Moldova, Gruusia ning mitmete teiste riikidega. Vaher avaldas lootust, et Euroopa Komisjon esitab ettepanekud e-piiride paketi osas juba sel sügisel.

E-piiride pakett seisneb üle-euroopalise sisenemis- ja väljumisregistri (entry-exit system) loomises ning registreeritud reisijate programmi kasutuselevõttu. Paketi eesmärk on kiirendada piiriületusi, koondada kokku info kõikidest piiriületajatest ning pakkuda tuge politsei- ja piirivalveasutustele kontrollide tegemisel ning rikkujate tuvastamisel.

Üle-euroopaline sisenemis- ja väljumisregister annab sisejulgeoleku asutustele ülevaate Euroopa Liitu reisijatest, viibimisaja ületajatest ning peaks asendama passidesse piiriületustemplite löömise. Registreeritud reisijate programmi eesmärgiks on kiirendada elektrooniliste piiriületusväravate kaudu bona fide reisijate piiriületust.
Mõlema süsteemi arendamisega hakkab tegelema Tallinnas asuv Euroopa Liidu IT-agentuur.

Viisavabaduse kõnelusi ei ole seni Euroopa Liidu ja Venemaa vahel alustatud, ent 2011. aasta detsembri tippkohtumisel leppisid pooled kokku viisavabaduse tegevuskavas, milles kirjeldatakse peamisi tehnilisi eeltingimusi viisavabaduse andmisele. Tegevuskava eesmärgiks on tagada sisejulgeoleku seisukohalt vajalike reformide ja ettevalmistuste läbiviimine enne, kui asutakse viisavabaduse andmisest sisuliselt rääkima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles