Venemaa saatkond ei nõustu Putinile kaevanud pensionäri etteheidetega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa saatkond Tallinnas
Venemaa saatkond Tallinnas Foto: Toomas Huik / Postimees

Venemaa suursaatkond Tallinnas ei nõustu tasuta viisat taotlenud Vera Sokolovskaja süüdistustega tema halvast ja solvavast kohtlemisest, millest ta ka Venemaa presidendi Vladimir Putini kantseleisse kaebas.

Vera Sokolovskaja asus juuli keskel Venemaa Tallinna suursaatkonna konsulaarosakonnast taotlema tasuta viisat oma vanavanemate haudade külastamiseks Venemaal, kus ta ka ise on sündinud ja kus praegugi elab ta 93-aastane ema, kuid teda jooksutati ta enda sõnul mitmeid kordi edasi-tagasi, seletamata korralikult, mis tema toodud dokumentides on valesti, mis paberid on puudu, mis on valesti täidetud ja mis vales keeles, vahendas DzD.ee.

Ta pöördus DZD.ee toimetusse 25. juulil ning kirjeldas, kuidas ta 16. juulil läks koos talle teadaoleva vajaliku dokumentide paketiga konsulaarosakonda. Tal oli kaasa Eestis arhiivist saadud eestikeelne dokument, milles olid ära toodud andmed tema vanavanemate kohta. Talle selgitati, et ta peab ära näitama täpse suguluse nendega, räägiti, milliseid dokumente on veel vaja ning mainiti ka reisikindlustuse vajalikkust. Et eestikeelne dokument peaks olema vene keelde tõlgitud, ei öelnud talle tema sõnul keegi, sellest eestikeelsest dokumendist tehti hoopis koopia.

Seejärel ostis ta 10-päevase kindlustuse, täitis internetis ära vajaliku ankeedi, printis välja vajalikud paberid ning läks 17. juulil tagasi saatkonda.  Selgus, et ta oli internetis olnud ankeedis ühe asja kogemata valesti täitnud, mida ta ka möönis. Sel korral koges ta kohe ka ebaviisakat käitumist, kui konsulaarosakonna töötaja talle paberipaki tagasi andis ning ei andnud isegi võimalust küsida, kas ülejäänud dokumendid on õigesti täidetud ja esitatud.

Teinud ankeedi ümber, läks Sokolovskaja 18. juulil tagasi saatkonda, seekord heideti talle, ette, et ta oli käsitsi näidanud dokumendil ära oma täpse suguluse vanavanematega, mida tema enda sõnul esimesel käigul saatkonda tookordne konsulaartöötaja tal teha soovitas. Samuti kästi kõik paberid tuua kohale vene keelde tõlgitult. 18. juulil koges ta enda sõnul ka eriti solvavat ja ebaviisakat ning ülbet kohtlemist.

Enda sõnul ei sõida ta nüüd enam muidugi kuhugi, kuna dokumendi tõlkimiseks on vaja aega ja raha, tema reisikindlustus aga hakkab juba varsti lõppema. Sokolovskaja kirjutas kirja suursaadikule ja Venemaa presidendi kantseleisse, milles nõudis, et tema ees solvava, ebaviisaka ja ülbe käitumise pärast vabandataks.

Suursaatkonnast vastati, et vabandada pole kavas, kuna eri osapooltel on toimunud sündmustest erinev nägemus ning konsulaarosakonna ruumides pole audiovisuaalseid salvestusseadmeid, millest võiks saada täpsemat aimu toimunust, vahendas DzD.ee.

Sokolovskaja sai ka Putini kantseleist 19. juuli kuupäeva kandva vastuse, milles teatatakse, et välisministeeriumile anti tema kaebus läbivaatamiseks. 68-aastane pensionär ise usub, et see on hea uudis, kuna asjaga vähemalt tegeletakse, kirjutas DzD.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles