Strandberg: põlevkivirämpsu põlengu varjamine meenutab Tšernobõli ja Fukushimat

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg.
Marek Strandberg. Foto: Peeter Langovits

Poliitik Marek Strandnergi sõnul meenutab Kohtla-Järvel asuva poolkoksimäe põlengu varjamine Tšernobõli ja Fukushima katastroofide järel toimunut.

Strandberg kirjutab oma blogis, et «poolkoksimägede värskema põlevkivirämpsu osas võib olla ühe miljondiku jagu lenduvaid ja üsna mürgiseid ning kantserogeenseid aineid», mis tuhande kraadi lähedases kuumuses lenduma hakkavad.

«Sellistes mägedes võib olla mitmeid tonne üliohtlikke lenduvaid jäätmeid ning sellesse tuleks suhtuda kui ülitõsisesse ohtu, mile realiseerumine on ohtlik elule ning ka väikestes kogustes fenoolsed ühendid võivad põhjustada loodete väärarenguid,» kirjutab Strandberg.

Poliitik jätkab, et kahjuks pole teada, kui suures ulatuses on mäes kuumakoldeid ja avalikkus ei tea ka seda, millised on mürgiste gaaside heitmed.

«Ülimalt taunitav on asjaolu, et keskkonnaministeerium pole tahtnud avalikkust sellisest võimalkust ohust teavitada,» leiab Strandberg. «Tegemist on tiblaaegse või lihtsalt autoritaarse ühiskonna kombega ohuteavet varjata. Kangesti meenutab see mulle nii Fukushima ja Tšernobõligi katastroofide varjamise juhtumeid.»

«On põhjust nõuda keskkonnaminsitrilt vastuseid nii teavitamise vältimise kui nüüd ka selle kohta, kui ulatuslikud on põlemiskolded ning temperatuuritõusud neis? Kas on võimalik et temperatuurid on tõusnud tasemeni, millel hakkavad lenduma mürgised ühendid?» nõuab poliitik.

«Ministeerium väidab paljasõnaliselt, et põleng ei kujuta terviseohtu. Selle väite aluseks saab olla vaid teabe avalikukstoomine mitte pelk väide. Ja teabeks on loomulikult konkreetsed mõõtmistulemused,» rõhutab Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles