Michalile ja Lillole esitati kahtlustus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval keskkriminaalpolitseis ütlusi andmas käinud reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal ja riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Kalev Lillo on ametlikult kuriteos kahtlustatavad.

Esmaspäeva hilisõhtuks olid Reformierakonna rahastamisega seoses keskkriminaalpolitseisse kahtlustatavatena ülekuulamisele kutsutud erakonna endine peasekretär ja justiitsminister Kristen Michal ning samast parteist riigikogu liige Kalev Lillo.

Üllatuslikult astus kella 10 paiku keskkriminaalpolitsei uksest Tallinnas Tööstuse tänaval sisse ka reformierakondlasest riigikogulane Taavi Rõivas.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Katrin Lunti kinnitusel oli Rõivas keskkriminaalpolitseisse kutsutud tunnistajana sama kriminaalasja raames.

Lunt selgitas, et keskkriminaalpolitsei tutvustas Michalile ja Lillole esmaspäeval kahtlustuse sisu, mida tehti ülekuulamise alguses.

Neid kahtlustatakse majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises, mille eest karistatakse süüdimõistmisel rahalise karistusega.

Lunt lisas, et ülekuulamine oli lihtsalt üks menetlustoiminguid ning juhtumi uurimine liigub kõik plaani kohaselt.

«Nende ülekuulamine oli kohe algusest plaanis, kuna Meikar nende nimed artiklis välja tõi.»

Lõuna ajal keskkriminaalpolitseist lahkuma asutanud Taavi Rõivas õnnestus meedial kinni püüda ning poliitik ütles ajakirjanikele, et uurijad küsisid tema kogemuste kohta erakonnale annetamise teemal.

«Ma pean ütlema, et mul ei ole kogemusi varjatud rahastamisega,» kinnitas Rõivas.

«Ma väga loodan, et vast saab selles asjas selgus majja võimalikult kiiresti …, et tõde tuleb päevavalgele, kas on asja või ei ole,» märkis Rõivas, lisades, et tema teada on kõik Reformierakonnale tehtud annetused olnud ausad ja õiged.

Enda teada ei pea Rõivas rohkem keskkriminaalpolitsei uurijate palge ette ilmuma.

Kella 11.45 paiku nähti saabumas ka Lillot. Erinevalt Rõivasest, kes astus uljalt keskkriminaalpolitsei hoone peauksest sisse, ei soovinud Lillo ajakirjanike ette astuda. Talle tuli vastu keskkriminaalpolitsei pressiesindaja, kes avas värava sisehoovi ning Lillo auto vuras sisse.

12.25 paiku sõitis Lillo samamoodi teda oodanud ajakirjanikke ignoreerides minema. 

Justiitsminister Michal jõudis ülekuulamispaika veidi enne kella 15 ning sarnaselt Lillole sõitis autoga otse keskkriminaalpolitsei hoone sisehoovi, ajakirjanikele tähelepanu pööramata.

Ülekuulamiselt lahkus ta koos advokaat Aivar Pilvega alles kell 22, sõites taas ajakirjanikke ignoreerides minema.

Riigiprokuratuur alustas pärast reformierakondlase Silver Meikari arvamusloo ilmumist Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mis käsitleb erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumist. Kriminaalasja uurimisasutuseks määras prokuratuur keskkriminaalpolitsei.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea.

Ettepaneku annetused Meikari nimele vormistada tegi tema sõnul Kristen Michal ning raha vahendajaks oli Kalev Lillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles