Michal võidakse uuesti ülekuulamisele kutsuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal (vasakul) eile hilisõhtul pärast enam kui seitse tundi kestnud ülekuulamist koos advokaat Aivar Pilvega (tagaplaanil) keskkriminaapolitsei hoonest väljumas.
Justiitsminister Kristen Michal (vasakul) eile hilisõhtul pärast enam kui seitse tundi kestnud ülekuulamist koos advokaat Aivar Pilvega (tagaplaanil) keskkriminaapolitsei hoonest väljumas. Foto: Raigo Pajula

Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp ei välistanud võimalust, et eile keskkriminaalpolitseis Reformierakonna rahastamisskandaali asjus kahtlustuse saanud ja ütlusi andnud justiitsminister Kristen Michal vajadusel uuesti ülekuulamisele kutsutakse.

«Seadus võimaldab võtta täiendavaid ütlusi, kui selleks peaks vajadus olema. Kas selline vajadus tekib, selgub jätkuva kohtueelse menetluse käigus,» selgitas Sepp.

Sepa kinnitusel jätkuvad samal ajal ka teised menetlustoimingud, nende hulgas ütluste kontrollimine, tunnistajate ülekuulamised ning Reformierakonna peakontorist läbiotsimisel kaasa võetud andmete analüüsimine.

Kas ja millal Michalile ja Lillole süüdistus esitatakse pole veel teada.

«Seda hinnangut ei ole täna võimalik anda. Menetlustoiminguid teostatakse maksimaalse põhjalikkuse ja kiirusega,» vastas prokurör.

Lillo mainis eile ajakirjandusele, et tema endale esitatud kahtlustuse teksti avaldada ei tohi. Samuti on ütlusi andmas käinud inimesed teatanud, et politsei ja prokuratuur ei luba neil vestluste detaile avaldada. Sepa kinnitusel ei avalikusta prokuratuur tavapäraselt uurimise sellises etapis menetlusdokumente, seadusest tulenevalt avalikustatakse need pärast kohtueelse menetluse lõppu.

«Nii Kristen Michali kui Kalev Lillo kahtlustus on koostatud sama paragrahvi järgi, mille põhjal alustati kriminaalmenetlust - Karistusseadustiku  paragrahv 402-1, mis käsitleb erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumist,» märkis Sepp.

Reformierakonna eelmine peasekretär, justiitsminister Kristen Michal ning varem erakonna büroos töötanud riigikogu liige Kalev Lillo kutsuti eilseks keskkriminaalpolitseisse, et neile ametlikult kahtlustus esitada ning nad kahtlustatavatena üle kuulata. Michal veetis ülekuulamisel üle seitsme tunni ning lahkus keskkriminaalpolitsei hoonest alles õhtul kell 22. Lillo kasutas pärast kahtlustusega tutvumist oma seaduslikku õigust ning keeldus ütluste andmisest ning viibis keskkriminaalpolitseis eile keskpäeval vaid 40 minutit.

Riigiprokuratuur alustas pärast reformierakondlase Silver Meikari arvamusloo ilmumist Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mis käsitleb erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumist. Kriminaalasja uurimisasutuseks määras prokuratuur keskkriminaalpolitsei.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Ettepaneku annetused Meikari nimele vormistada tegi tema sõnul Kristen Michal ning raha vahendajaks oli Kalev Lillo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles