Euroopa Liitu usaldab üle poole Eesti elanikest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Eestis usaldab Euroopa Liitu enam kui pool, ühenduse liikmesriikides keskmiselt aga veidi vähem kui kolmandik elanikest, selgub äsja avaldatud Eurobaromeetri uuringust.

Mais korraldatud küsitlus näitas, et Eestis usaldab Euroopa Liitu 52 ja ühenduse 27 liikmesriigis keskmiselt 31 protsenti elanikest. Neid, kes euroliitu pigem ei usalda, on Eestis 35 ja ühenduses keskmiselt 60 protsenti.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm kirjutas euroblogis, et üllataval kombel on Eestis usaldus Euroopa Liidu suhtes hoolimata pidevast kriisiuudiste tulvast eelmise aasta sügisega võrreldes pisut isegi tõusnud. Tema sõnul on eestlaste usaldus Euroopa Liidu suhtes seda üllatavam, et uuringu korraldamise ajaks oli õiguskantsler vaidlustanud Euroopa Stabiilsusmehhanismi lepingu vastavuse põhiseadusele.

«Eeldatavalt on suure usalduse põhjuseks asjaolu, et hoolimata mitmendat aastat kestvast kriisist tajuvad eestlased euroliitu usaldusväärse ning vajaliku partnerina, mis toetab Eesti majanduse arengut ning suurendab mitmes mõttes riigi turvalisust,» ütles Rumm.

Eestist rohkem usaldatakse Euroopa Liitu vaid Bulgaarias (55 protsenti) ning pisut vähem Taanis, Belgias ja Slovakkias (49 protsenti). Väikseim on usaldus tõsistes majandusraskustes vaevlevates riikides nagu Kreeka (19 protsenti), Hispaania (21 protsenti) ja Itaalia (22 protsenti) ning tavapäraselt kõige euroskeptilisemas Suurbritannias (16 protsenti).

Küsitlusest selgub ka, et ühisraha eurot pooldab Eestis 71, Euroopa Liidus keskmiselt aga 52 protsenti elanikest. Eestis on toetus eurole novembris korraldatud küsitlusega võrreldes seitsme protsendipunkti võrra kasvanud.

Euroopa Parlamenti usaldab Eestis 56 ja Euroopa Liidus keskmiselt 40 ning Euroopa Komisjoni vastavalt 54 ja 36 protsenti elanikest. Valitsust usaldab Eesti elanikest samas vaid 43, parlamenti 36 ja erakondi 21 protsenti.

Eurobaromeetri standarduuringu käigus küsitles uuringufirma TNS Opinion and Analysis 12.-27. maini Euroopa Liidu liikmesriikides ja kandidaatriikides kokku 32 728 inimest. Eestis viis TNS Emor uuringu läbi 1000 inimese seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles