Inimesed peavad Eesti keskkonnaseisundit heaks, kuid teiste keskkonnateadlikkust halvaks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodus. Pilt on illustratiivne.
Loodus. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Täna tutvustatud keskkonnateadlikkuse uuring peegeldab, et Eesti elanik väärtustab keskkonda ning väljendab seda ka oma suhtumises ja käitumises.

Keskkonnaministeeriumi ja Omnibussi läbi viidud küsitlus näitab, et valdav osa elanikkonnast peab Eesti keskkonna seisundit heaks. Mitte keegi enam kui tuhandest vastanust ei hinnanud Eesti keskkonna seisundit halvaks.

«Oma roll on ka sellel, et elame õnnelikus kandis, kus suuri looduskatastroofe ega drastilise mõjuga sündmusi ei ole viimasel ajal olnud, mis kindlasti aitab kaasa üldise positiivse hinnangu ja kuvandi hoidmisele ning loomisele,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus uuringu tutvustamisel.

Peaaegu kõik vastanutest ehk 98 protsenti peavad looduse hoidmist kasulikuks ning arvavad, et keskkonna olukord mõjutab otseselt inimeste elukvaliteeti. Kõige suuremat huvi tuntakse oma kodukoha keskkonnaseisundi vastu. Samal ajal on muu maailma suhtes Eesti elanike huvi võrreldes kahe aasta taguse küsitlusega kergelt vähenenud.

Oma kodukohaga seotud infost peetakse kõige olulisemaks ohtlike jäätmete äraandmisvõimaluste ja jäätmete sortimisega seonduvat infot. Huvi tuntakse ka loodus- ja matkaradade vastu.

Veekogude ja joogivee olukorra tähtsusele pöörasid vastajad tähelepanu mitmest aspektist.
Mere puhtust ja jõgede-järvede olukorda pidasid vastajad üheks kolmest kõige olulisemast teemaks, mis nõuaksid senisest suuremat tähelepanu. Sarnaselt 2010. aasta uuringuga pidasid puhta joogivee kättesaadavust eriti oluliseks Ida-Virumaa vastajad.

Kui vastanutele antaks valida kahe võimaluse vahel - säilitada looduskeskkonda või arendada majanduslikult kasumlikku tegevust, seisaks enamik looduskeskkonna säilitamise eest. 15 protsenti vastanutest oleks aga nõus ohverdama majandusliku edu nimel looduskeskkonna.

Eesti elanikud peavad iseendid küllaltki keskkonnateadlikuks. Küll aga kaheldakse kaasinimestes: vastustest selgus, et tubli kolmandik kahtleb teiste elanike keskkonnateadlikkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles