Pärnu Maxima prügikonteinerid häirivad naabreid

Lenel Karu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupluse ümbruses haisevad nii jäätmed kui konteineri alla kogunenud reovesi.
Kaupluse ümbruses haisevad nii jäätmed kui konteineri alla kogunenud reovesi. Foto: Urmas Taul

Pärnu Maxima kaupluse taga elavaid inimesi häirib juba pikemat aega lehk, mida tekitavad konteinerite alla kogunenud jäätmed ja reovesi.

Maxima kaupluse tagahoov, kus seisavad prügikastid ja konteinerid, asub täpselt Metsa 2 maja vastas. Varakevadest saati kannatavad elanikud ebameeldiva lõhna pärast, mis segab nende igapäevaelu.

„Enam ei saa pesugi õues kuivatada, sest kardad, et riided hakkavad haisema,” rääkis ühistu liige Luule Rooni. Ta selgitas, et vahel on lehk nii tugev, et ei saa akent lahti teha, kuigi suvepalavusega oleks õhku tuppa lasta vaja.

Metsa 2 elanikel läks kannatus üle piiri ja ühiselt allkirjastati 23. juulil pöördumine Maxima juhatuse poole. Kirjas selgitasid nad probleemi ja nõudsid lahendust.

„Kaupluse jäätmed, mida ladustate ebakvaliteetsetes konteinerites, mis lekivad, ei ole hermeetilised ja hügieenilised, on tekitanud olukorra, kus kogu ümbruskond on muutunud ebahügieeniliseks ja õhus leviv lehk on väljakannatamatu, täiesti võimatu on avada elamu aknaid või kuivatada väljas pesu,” oli ühistu kirjas olukorra kirjeldus.

Maximast pole kirjale vastatud. Vastamata jätmine näitab Rooni arvates puhast ebaviisakust.

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid selgitas, et ebameeldivat lõhna põhjustab Veolia Keskkonnateenustele kuuluv press. Sinna koguneb kogu kauplusest tulev sodi, aga praegu on press katki ja lekib, mistõttu tekib hais.

Erilaid ütles, et juhatus ei ole elanike kirjale vastanud, sest juhatajat polnud tööl, pealegi on vastamisega veel aega. “Linnavalitsuselt tuleb mõnikord mitu kuud vastust oodata, sellest juhtumist on möödas umbes nädal,” lausus ta.

Maxima kauplus on Metsa 2 elanikele varemgi probleeme tekitanud. Poe avamise järel 2008. aastal muutus häirivaks kaubaautode müra. Kaupa laeti maha elumaja akendele väga lähedal ja kohati jäeti masinad pikaks ajaks käima.

Rooni meenutas, et autod tulid öösiti vahel kella kolme paiku, nii ei õnnestunud majaelanikel korralikult välja puhata. Ka toona pöördusid elanikud Maxima juhatuse poole. Kirjale vastust ei tulnud, kuid olukorraga tegeldi ja see leevenes.

Rooni jutu järgi on kõikide murede allikaks algusest peale hoone vale planeerimine: prügimajanduse ja kauba vastu võtmisega tegeleva kaupluseosa pidanuks rajama teisele poole.

Erilaid rõhutas, et Maxima teeb kõik võimaliku probleemi kiireks lahendamiseks: konteinereid tühjendatakse ja pestakse varasemast sagedamini. Millal prügipress korda saab, ei osanud Erilaid öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles