Energiahiid: kildagaasirevolutsioon Euroopas on alanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: AFP/SCANPIX

Kas Ameerika ajalooline kildagaasirevolutsioon nakatab kunagi ka Euroopa? Chevron selgitab, et see on juba juhtunud.

USA energiahiiglane on tasahilju ostnud üles üüratuid maalahmakaid Ida-Euroopas – piirkonnas, kus nende uskumust mööda vallandub järgmine kildagaasi buum.

«See on kui Kuldkihar,» arutleb Chevroni asepresident Ian MacDonald, kes vastutab ettevõtmiste eest Euroopas, Euraasias ja Lähis-Idas.
«Kildagaas peab olema õigel sügavusel, õige orgaanilise koostisega ning õiges geoloogilises aknas,» ütles MacDonald.
«Me usume, et kõik nimetatud tingimused on Ida-Euroopas täidetud.»
Kildagaas on USA energiamaastiku täielikult peapeale pööranud.

Tänu kaasaegsele tehnoloogiale on avanenud ligipääs tohututele gaasivarudele, mille kasutamist varasemalt liiga keerukaks ja kulukaks peeti.
Tänaseks täidab kildagaas kolmandiku USA gaasivajadustest.
Gaasi üliküllus on kukutanud USA maagaasihinnad 10 aasta rekordmadalustesse.

USA valitsuse andmetel on Euroopa tehniliselt kättesaadava kildagaasi varud peaaegu sama suured kui Ühendriikides. Chevron on omandanud maa-alasid Balti merest Musta mereni.
Oluliseks verstapostiks oli mullune suurvõit: luba alustada läbirääkimisi suure kildagaasilepingu sõlmimiseks Ukraina valitsusega. Nimetatud lepingust tulenevalt avanevad Chevroni ees ilmselt suured uksed Poolast Bulgaariani.

Kildagaasi kaevandamise kava on pälvinud Euroopas keskkonnaaktivistide tigeda kriitika ja vastulaused. Chevron usub siiski, et majanduslikud argumendid osutuvad tulevikus keskkonnamuredest tugevamaks. Peamiseks motiveerivaks faktoriks peavad jänkid Ida-Euroopa igatsust vabaneda Vene gaasi sõltuvusest.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles