Moody’s: investorid panustavad euro kokku kukkumisele

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody’s toob oma analüüsis välja, et tugevamate eurotsooni riikide negatiivsed laenuintressid tähendavad muuhulgas ka seda, et investorid panustavad euro kokkukukkumisele.

Kuus Euroopa riiki – Šveits, Taani, Saksamaa, Holland, Soome ja Austria - saavad turgudelt laenu negatiivse intressiga, mis tähendab, et investorid on valmis valitsustele oma raha hoidmise eest peale maksma.

Reitinguagentuur Moody's toob välja kolm põhjust:

Esiteks, kapital on eurotsooni perifeeriariikidest lahkumas stabiilsematele turgudele, Lõuna-Euroopast Põhja-Euroopasse. Nii on näiteks Hispaania pankadest aastaga välja viidud ligi 158 miljardit eurot, mis on ligi 16 protsenti Hispaania SKT-st. Samamoodi on hoiused vähenemas ka Kreekas, Iirimaal ja Portugalis.

Teise põhjusena toob Moody’s välja, et investorid kardavad deflatsiooni Euroopas, millele viitavad langevad palgad ja perifeeriariikide majanduslangus ning mida näib toetavat ka viimane IMFi analüüs, mis hoiatas Euroopat deflatsiooniriski suurenemise ees.

Negatiivsete intresside kolmas põhjus on Moody’se hinnagul Šveitsi ja Taani puhul asjaolu, et nende valuuta on euro suhtes alahinnatud ning eurotsooni kuuluvate Saksamaa, Hollandi, Austria ja Soome puhul ootavad investorid, et need riigid võiksid euro välja vahetada fundamentaalselt tugevamate valuutadega. Nii on investorid Moody’se hinnangul nõus aktsepteerima negatiivseid intresse arvestusega, et euro-järgses tulevikus on nende valitsuste võlakirjad väärt rohkem kui praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles