Vietnami sõjas kadunuks jäänud Eesti juurtega lenduri jäänused tehti kindlaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-4 Phantom hävitaja
F-4 Phantom hävitaja Foto: Wikipedia.org

USA kaitseministeerium teatas, et 46 aastat tagasi Vietnami sõjas kadunuks jäänud USA hävituslenduri jäänused leiti.

Tegemist on Eesti juurtega Aado Kommendantiga, kelle skelett tehti kindlaks DNA-testi abil, edastab iltasanomat.fi.

Kommendat maetakse Arlingtoni sõjaväekalmistule selle nädala kolmapäeval. Siis möödub 46 aastat, kui selle piloodi hävituslennuk Vietnamis alla tulistati.

Kommendant lendas koos kaaspiloodi Charles M. Wallingiga F-4 Phantom hävitajaga. Lennuk sai 8. augustil 1966. aastal tabamuse Song Beni maakonna kohal lennates.

Piirkonnas olnud USA armeeüksuse esindajad nägid hävituslennuki allakukkumist, kuid mitte seda, et selles olnud piloodid oleks langevarjudega maapinnale laskunud.

USA väeüksus otsis F-4 Phantomi jäänuseid, kuid ei leidnud.

Hiljem intervjueeriti Song Beni elanikke ning nende öeldu põhjal tehti lennukijäänuste asukoht 2010. aastal kindlaks. Siis leiti ka lendurite skeletid.

Aado Kommendant sündis Paides 1941. aastal. Ta põgenes koos oma vanematega Eestist Teise maailmasõja ajal. Pere jõudis 1950. aastal USAsse.

Kommendandid asusid elama New Jerseysse Lakewoodi. Tulevase lenduri isal oli oma firma.

Aado Kommendandist sai USA õhujõudude piloot 1964. aastal. Ta unistuseks oli pärast armeest lahkumist saada reisilennuki piloodiks.

Kommendant suundus Vietnamisse 1966. aasta juulis. Ta hukkus oma 17. lennul vaid üks kuu pärast seda, kui ta oli Vietnamisse määratud.

Kommandanti kaaspiloot Charles M. Walling maeti Arlingtoni selle aasta 15. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles