Saksa sotsdemokraadid hoiatavad euroala lagunemise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SPD esimees Sigmar Gabriel eilsel pressikonverentsil.
SPD esimees Sigmar Gabriel eilsel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Saksa opositsioonilised sotsiaaldemokraadid (SPD) ühinesid üleskutsetega muuta riigi põhiseadust, korraldada vastav referendum ning sillutada teed ühiste eurovõlakirjade ja Euroopa eelarveliidu tulekuks.

SPD esimees Sigmar Gabriel kritiseeris teravalt Saksa valitsuse käitumist eurokriisis ning hoiatas, et ilma ühise eelarvepoliitikata laguneb rahaliit koost.

«Ilma ühise raha- ja maksupoliitikata eurot koos ei hoia,» ütles ta.

See eeldaks riikide parlamentide eelarvesuveräänsuse olulist loovutamist Euroopa institutsioonidele, samuti Saksa põhiseaduse muutmist.

Ühtlasi aga süttiks roheline tuli ühiselt tagatud eurovõlakirjadele, mille järele igatsevad Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia.

Kantsler Angela Merkel ja tema paremtsentristlik koalitsioon on otsustavalt ühisvõlakirjade vastu.

SPD samm kujutab endast suure poliitilise panga peale minekut tuleval aastal toimuvate üldvalimiste künnisel.

Kõige vastuolulisemaks võib kujuneda referendumi idee, mida Berliin alati on peljanud – kuna kardab, et selline üritus võib õõnestada riigi parlamentaarset demokraatiat.

Gabrieli üleskutse sai kiire vastulöögi valitsuse poolehoidjatelt, kes mõistsid kava hukka kui ukse paotamise «ülekandeliidule», milles Saksamaa hakkaks käendama oma partnerite võlgu.

Merkeli pressiesindaja Georg Streiter kinnitas, et jutud referendumitest ja põhiseaduse muudatustest on «väga kauge tuleviku» muusika.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles