Luksemburg pole esitanud taotlust kolmikmõrvari Eestisse toomiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti ei ole saanud Luksemburgilt taotlust kolme inimese tapmise eest eluaegset vanglakaristust kandva Eesti kodaniku ületoomiseks karistust kandma kodumaal, kuigi Luksemburgi ajakirjanduse andmetel on mees sellist soovi avaldanud.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv ütles BNSile, et vangistusega karistatud isiku üleandmine karistavast riigist vastuvõtvasse riiki toimub kohtulikult karistatud isikute üleandmise Euroopa konventsiooni ja selle lisaprotokolli alusel.

«Üks riik esitab kinnipeetava soovil või omaalgatuslikult teisele riigile taotluse vangistusega karistatud isiku üleandmiseks. Seejärel otsustab taotluse saanud riik, kas ta soovib nimetatud inimese vastu võtta. Luksemburg ei ole tänase päeva seisuga esitanud Eestile taotlust ühegi kinnipeetava üleandmiseks,» lausus Talv.

Luksemburgi kriminaalkohus mõistis 14. mail Eesti kodaniku Rainer Umda süüdi kolme inimese tapmises ja karistas teda eluaegse vanglakaristusega.Eluaegset vanglakaristust nõudis Umdale (29) 18. aprillil toimunud kohtuistungil ka prokurör. Umda kaitsja palus kohtul mõista süüalusele kergema karistuse, kuna tema sõnul oli mees mõrva toimumise ajal afektiseisundis ja ei andnud endale oma tegudest aru.

Rainer Umda palus 18. aprillil toimunud kohtuistungil ohvrite peredelt oma teo eest vabandust. «Mul on oma teo pärast südamest kahju ja kui see oleks võimalik, tahaksin oma teo tagasi võtta,» lausus Umda.

Süüdistuse järgi tappis Rainer Umda 2010. aasta 6. juuli öösel Luksemburgis Flaxweileris noaga kolm inimest. Politsei avastas Flaxweileris asuvast majast kolm surnukeha 6. juuli öösel kella 1.30 ajal. Naaber märkas garaažis lebavat surnukeha ja teavitas sellest politseid. Kohale tulnud korrakaitsjad leidsid majast veel kahe naise surnukehad. Kõigil ohvritel olid noahaavad.

Tapetud mees on 45-aastane Luksemburgi kodanik ning tapetud naised 28-aastane Eesti kodanik ja 35-aastane Kõrgõzstani kodanik.

Umda põgenes BMW sõiduautoga sündmuskohalt, kuid sõitis Flaxweilerist ühe kilomeetri kaugusel vastu puud. Pärast seda naases mees kuriteopaigale ja ründas seal politseinikke 25 sentimeetri pikkuse kööginoaga. Politseinikud tulistasid meest enesekaitseks neli korda. Mees sai kolm kuulihaava ning kiirabi toimetas ta haiglasse. Ta oli paar päeva koomas, kuid hakkas paranema ning praeguseks on kohtualune haavadest paranenud.

Politsei hinnangul naases mees sündmuskohale sooviga, et politsei ta maha laseks, kuid nii kaugele asi siiski ei läinud.

Ekspertiis tuvastas, et mees oli teo toimepanemise ajal 2,2-promillises alkoholijoobes.

Prokuröri andmetel viis mehe kolmikmõrvani armukadedus. Umda elas Flaxweileris koos 28-aastase eestlannaga, kes oli abielus, kuid elas juba pikka aega oma mehest lahus. Rainer Umda ja tema eluakaaslase vahel oli ka varem tülisid, kuna naine suhtles oma lahus elava abiaasaga. Süüdistuse järgi tekkis ka mõrvaööl Umda ja tema Euroopa kohtus töötava elukaaslase vahel tüli. Süüdistuse järgi tekkis Umda ja naise vahel rüselus, mille järel jooksis viimane samas majas asuvasse teise korterisse.

Prokuröri andmetel järgnes Umda naisele korterisse ja pussitas seal elavat 45-aastast meest viis korda. Seejärel läks mees magamistuppa ja pussitas seal olnud 35-aastast Kõrgõzstani kodakondusega naist kuus korda. Seejärel ründas Umda noaga oma elukaaslast ja pussitas ta surnuks. Kohtuekspertiis tuvastas naisel 28 noahaava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles