Eesti politseini info Soomes tabatud roolijoodikutest ei jõua

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseioperatsiooni käigus pandi laevadelt saabunud autojuhid alkomeetrisse puhuma.
Politseioperatsiooni käigus pandi laevadelt saabunud autojuhid alkomeetrisse puhuma. Foto: Andres Haabu

Kuigi eestlased jäävad massiliselt Soome politseile vahele purjuspäi autojuhtimisega, siis Eesti politsei andmebaasides need rikkumised ei kajastu.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak kinnitas Postimehele, et eestlaste toimepandud liiklusalased rikkumised välismaal (kiiruseületamine, joobes juhtimine jne) meie andmebaasides ei kajastu. Erandiks on vaid juhtimisõiguse äravõtmine, mille kohta info jõuab autoregistrikeskusse.

«Karistused määratakse kohalike seaduste alusel, mis on kohati väga erinevad. Seega välismaal liiklusseaduse rikkumise eest saadud karistusi Eestis arvesse võtta ei saa,» sõnas Tänak.

Soome meedia avalikustas täna statistika, mille kohaselt on politsei selle aasta esimesel poolel tabanud roolist 700 eestlasest purjus autojuhti. Aastas peavad Soome politseinikud kinni enam kui 20 000 purjus autojuhti, kusjuures nende hulgas on Eesti kodanike arv viimastel aastatel suurenenud mitmesaja võrra.

«Kahtlemata on 700 alkoholi tarvitanud eestlasest sõidukijuhti palju, sest kasvõi üks joobes juht liikluses on suur ohuallikas ja potentsiaalne surma põhjustaja,» hindas Tänak. «Seda, kas nii suur tabatud eestlaste arv on tingitud Soome politsei heast tööst või sellest, et eestlased on sagedased soome külastajad, ei oska öelda. Võimalik, et põhjus on mõlemas,» lisas ta.

Võrdluseks - Eesti politsei on sel aastal tabanud tänase seisuga 5109 joobes sõidukijuhti.

«Joobes sõidukijuhtimine on suur probleem ja seetõttu ka liikluspolitsei üks prioriteetidest nii Eestis kui ka Soomes,» kinnitas Tänak.

Ka Soome ja Eesti politsei teevad ses osas tihedalt koostööd. Liikluspolitsei korraldab paaril korral aastas Tallinna ja Helsingi sadamates ühisoperatsioone, mille käigus kontrollitakse laevadelt maha tulevaid sõidukeid ja sõidukijuhtide kainust.

«Igal juhul soovib politsei, et inimesed oleksid enne rooli istumist välja puhanud ja veendunud oma kainuses. Seda on oluline mõista eelkõige enda, aga ka kaasliiklejate elu ja tervise huvides,» rõhutas Tänak.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles