Lukas: mind ei üllatanud, et vene õpilased saadikule vastu astusid

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Peeter Langovits.

Haridusminister Tõnis Lukas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et teda ei üllatanud, et Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasiumi õpilane Sergei Metlev tegi Vene koole ühendava Õpilasesinduste Assamblee nimel Venemaa suursaadikut kritiseeriva avalduse.


Lukase sõnul mõistavad just vene koolide õpilased, et Venemaa suursaadiku avaldus ei vasta tõele ja on sekkumine Eesti siseasjadesse.

Lukas ütles, et on kohtunud Õpilasesinduste Assamblee liikmetega ja kuigi neil on erinevaid vaateid, toetavad nad kõik Eesti iseseisvust. 

See eristab neid mõnest vanema põlvkonna vene rahvusest inimesest ja ka mõnest poliitikust, kes usuvad, et iseseisvus on viga, märkis Lukas.

Seetõttu Õpilasesinduste Assamblee avaldus Lukast ei üllatanud ning ta nentis, et organisatsioon on sellele ka kindlaks jäänud.

Õpilasesinduste Assamblee avaldas esmaspäeval nördimust Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski avalduse pärast, milles viimane väitis, et Eesti koolides toimub mitteavalik venekeelsete õpilaste ahistamine.

Uspenski väitis ajalehes «Tribüün» tehtud avalduses, et Eestis viiakse keelenõuete märgi all läbi õpetajate kaadripuhastust, mida teostab repressiivne organ - keeleinspektsioon, ning koolides toimub mitteavalik venekeelsete õpilaste ahistamine.

Õpilasesinduste Assamblee peasekretär Metlev leidis, et taolised avaldused on kummalised. «Eesti keel sai taas riigikeeleks Eesti Vabariigis juba 1989. aastal, isegi enne, kui lõppes nõukogude okupatsioon. Kakskümmend aastat on piisav aeg, et keelt omandada, eriti kui jutt käib pedagoogidest. Huvitav, kas näiteks mõnes Marimaa koolis saaks tööd õpetaja, kes vene keelt ei oska?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles