Häbistatud Hiina tippkommunisti naine astus mõrvas süüdistatuna kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud seismas täna Hefei linna kohtumaja ees, kus toimub Gu Kailai üle kohtuprotesess.
Politseinikud seismas täna Hefei linna kohtumaja ees, kus toimub Gu Kailai üle kohtuprotesess. Foto: SCANPIX

Hiinas algas täna kohtuprotsess häbistatud Hiina tipp-poliitiku Bo Xilai naise Gu Kailai üle, keda süüdistatakse Suurbritannia päritolu ärimehe Neil Heywoodi tapmises, teatasid võimuesindajad.

Kohtuprotsessil osalevad Suurbritannia diplomaadid.

Kunagi mõjuvõimsa poliitiku ja Chongqingi linna endise parteijuhi Bo ümber lahvatanud skandaal on Hiina poliitilist ladvikut põhjalikult raputanud ning on haruldane, et välisdiplomaate sedavõrd suure poliitilise värvinguga protsessile lubatakse.

Gud ja tema koduabilist Zhang Xiaojuni süüdistatakse Heywoodi mürgitamises.

Britt leiti mullu novembris surnuna ühes Chongqingi hotellis. Algselt peeti Heywoodi surma põhjuseks alkoholiga liialdamist.

Süüdimõistmise korral ähvardab Gud surmanuhtlus, kuigi suurt tähelepanu pälvinud juhtumite puhul muudetakse see sageli ära.

Hiina kunagine mõjuvõimas poliitik tagandati märtsis Chongqingi linna parteijuhi kohalt pärast seda, kui tema nõunik palus veebruaris USA konsulaadis varjupaika. Peatatud on Bo liikmesus kommunistliku partei poliitbüroos ja tema suhtes on algatatud korruptsioonijuurdlus. Mehe vallandamine tõi nähtavale suured lõhed parteis ning internetis hakkasid tollal levima kuuldused sõdivatest leeridest ja isegi võimalikust sõjalisest riigipöördest.

Bo'd peeti oluliseks kandidaadiks riigi tippjuhtkonda, kuni veebruaris läks aselinnapea ning tema kauaaegne politseiülem Wang Lijun naaberlinnas Chengdus asuvasse Ühendriikide konsulaati, kust ta aga välja meelitati ja uurimise alla saadeti.

Samas liikusid ka teooriad, et Bo võis oma järjekindla võitlusega korruptsiooni vastu koguda endale liialt vihamehi maffiaga seotud poliitikute ja ärimeeste hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles