«Suvereporteri» stuudio − pilvelõhkujate vahele loodud oaas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiandusest huvitatud Kanal 2 programmiadministraator Indrek Prodel hooldab Suvereporteri stuudiona kasutatavat rõduaeda seitsmendat suve.
Aiandusest huvitatud Kanal 2 programmiadministraator Indrek Prodel hooldab Suvereporteri stuudiona kasutatavat rõduaeda seitsmendat suve. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas Maakri tänaval kasvavad pilvelõhkujate vahel 14-korruselise hoone kolmanda korruse rõdul maasikad, kurgid, kapsad, peedid ja rabarberid ning õitsevad tuhanded õied. Ühtlasi läheb sealt suveõhtuti eetrisse Kanal 2 saade «Suvereporter».

70-ruutmeetrisel rõdul on taimede eest hoolitseva Kanal 2 projektiadministraatori Indrek Prodeli sõnul kokku vähemalt 20–25 erinevat sorti taime. Juba seitsmendat suve on aia idee autoriks Pille Ernesaks, kes koos Prodeliga ka taimed istutab, viimane hoolitseb nende eest siis terve suve. Kumbki ei ole professionaalne aednik, pigem õpivad nad kogemustest.

«Mulle tegelikult isegi ei meeldi, kui mind peetakse professionaalseks aednikuks, ma ei ole seda,» kinnitas Prodel, kelle käe all keerulistes tingimustes kasvavad taimed siiski suisa lokkavad. «Ma teen seda hea meelega ja õpin töö käigus, aga pidevalt kirjanduses ei tuhni ja kodus mul oma aeda ei ole.»

Tuul lõhub taimi

Harrastusaedniku elu muudab raskemaks tugev tuul, mis taimi järjepidevalt lõhub. «Väga palju sõltub muidugi taimedest ka – mõned on tuulekindlamad,» nentis Prodel. «Meil olid sel aastal ilusad amplid, mille nimi on million bells ehk miljon kellukest. Need on nii kõvasti räsida saanud, et pean vist ümber paigutama. Taimed murduvad lihtsalt tuule käes ära.»

Prodeli sõnul on samas rivis kasvavad kaksikkannused aga suurepäraselt vastu pidanud ja õitsevad sama ilusasti nagu kuu aega tagasi.

Kõige keerulisem on kõrgemate taimedega nagu puud-põõsad, mis kipuvad tuulega ümber minema. Neid tuleb korralikult siduda ja toestada.

«Ega puuvalik, mida suveks siia rõdule tuua saab, väga suur ei ole,» nentis Prodel. «Kõige vastupidavamateks on osutunud erinevad pajud. Eelmisel aastal olid ka kikkapuud.»

Lilledest on Prodeli sõnul tuules väga hästi vastu pidanud kaksikkannused, rused, lobeeliad, tiiviklill ja kakralised, pinnakatte taimedest ronitatar.

Peale ilutaimede on Kanal 2 rõduaias pea alati olnud ruumi ka dekoratiivköögiviljadele – näiteks peedid, kapsad ja tomatid. Lisaks ripuvad amplites maasikad ja kurgid.

Kui maasikad on Prodeli kinnitusel rõdul väga hästi vastu pidanud, siis tänavu katsetatud amplikurgid on tuulele juba praktiliselt alla vandunud ja oma lehtedest ilma jäänud. Kuid kurgid ise on siiski suured.

Aia maskotiks nimetab Prodel aga pea viieaastast rabarberit, mis elab rõdul ka talviti paksu lumevaiba all ja on alati esimene kevadine tärkaja. «Alles nüüd ta näitab esimesi väsimuse märke, ilmselt hakkab umbes meetrise läbimõõduga muldkeha väikseks jääma,» märkis ta.

Köögivilju ja marju soovitab Prodel rõdul kasvatada siiski pigem ilu pärast või väikese rõõmuallikana. Muidugi on hea noppida oma rõdult amplist mõni maasikas, kuid näiteks moositeoks neid tõenäoliselt ei jätku.

Igal aastal oma teema

Kanal 2 rõdutaimede valimisel on Prodeli sõnul oluline ka nende n-ö telegeenilisus. «Me ei tee ju aeda aia pärast, vaid ikkagi telekaamera jaoks,» tõdes ta. «Kaameras paistab kõik tihti natuke teistmoodi. Näiteks pole mõtet valida taimi, mis ekraanil eriti välja ei paista või mille värv ei ole telepildis piisavalt erk.»

Igal aastal on nende aial ka oma teema. Näiteks mullu pandi rõhku veele ja kõik koondus ümber suure veekaskaadi. Tänavu on aed kujundatud kui sürrealistlik boheemlase kodu, kuhu on kokku kogutud erinevaid põnevaid detaile nii taaskasutuskeskusest kui ka vanakraamipoodidest.

Oma rõdu sisustamist tuleks Prodeli sõnul alustada tingimuste kindlaks tegemisega. Taimevalik sõltub sellest, kui palju on rõdul päikest ja tuult, samuti peavad omanikud tema arvates tõsiselt kaaluma, kui palju nad suvel kodus on.

«Kui on tuulevaikne ja üle 20 kraadi sooja, siis tuleb rõdul olevaid ampleid kasta vähemalt üle päeva,» rõhutas Prodel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles