Millist hooldust vajavad marjapõõsad?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõstrad..
Sõstrad.. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht.

Kuna tänavu on olnud palju niiskust, siis on marjapõõsastel ka mõnevõrra rohkem taimehaigusi, mistõttu tuleks marjapõõsad kriitilise pilguga üle vaadata, rääkis Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Elina Akk.


«Kui on vähe neid lehti, mis on nakatunud või kahjuritest haaratud, siis ei tasu sinna tormata kohe pritsi ja kemikaaliga, et vaadake, mismoodi on uute võrsete olukord – kas nende lehed on ilusad rohelised või on ka nende peal kahjurid,» selgitas Akk Vikerraadio saates «Huvitaja» ning lisas, et kui ka noortel lehtedel on massiliselt kahjureid, tuleb midagi kindlasti ette võtta.

Akki sõnul võib üksikud haiged lehed ka lihtsalt ära korjata, ent põõsast ei tohiks pooltest lehtedest tühjaks tõmmata, sest isegi kui lehel on kahjurid või plekid peal, suudab too fotosünteesida ja taime talveks ette valmistada.

Lõikamine

Spetsialist ei soovitanud praegu veel põõsast lõigata, ent kui näiteks mõni oks põõsa sees on ära kuivanud – sõstardel võib see olla klaastiivakahjustus – siis selline oks tuleb ilusti pinna lähedalt välja lõigata ja ära põletada, sest kahjurid on sinna sisse pugenud mitte viia komposti,, sest kahjurid jäävad seal ilusti ellu.

Harvenduslõikus tuleb Akki sõnul teha sügisel septembri lõpus või oktoobris, kui taimedel on lehed maha langenud, sest siis on põõsa võra paremini näha: «Siis saab välja lõigata murdunud ja haiged oksad, aga ka sellised pliiatsist peenemad oksad, et põõsas saaks keskelt õhku.»

Naine selgitas, et sõstarde puhul võiks täiskasvanud põõsal olla 15-20 põhioksa ning et lõikusega saab põõsast laiemaks ajada – keskelt tuleks võtta vanu oksi välja ja serva poole tuleks rohkem oksi kasvama jätta.

Akki sõnul kasvab põõsas hea hoolduse korral edukalt ühe koha peal paarkümmend aastat: «Et on lõigatud, põõsas on piisavalt hõre, õhk ja valgus pääseb läbi ja loomulikult, et on pandud mulda juurde, sest marjapõõsastel on pindmine juurestik ja üsna kiiresti te näete, et peened juured hakkavad mullapinnale tekkima.»

Sügisel tuleks marjapõõsastele anda ka toitaineid – selleks sobib hästi nii kompost kui ka fosfori- ja kaaliumirikkad ning lämmastikuvaesed mineraalväetised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles