Keskerakondlased esitasid ööpäevaga ligi 250 muudatusettepanekut

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskfraktsiooni saadikud Vilja Savisaar ja Mailis Reps riigikogu suures saalis.
Keskfraktsiooni saadikud Vilja Savisaar ja Mailis Reps riigikogu suures saalis. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas soolise võrdõiguslikkuse seadusest välja võtta sinna kiirkorras lisatud valmiskorra sätted, kuid selleni ei jõutud, sest arutati Keskerakonna poolt esitatud 246 muudatusettepanekut.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul otsustas komisjon täna võtta soolise võrdõiguslikkuse seadusest välja linnaosade kaotamist ja valimiste korraldamist käsitlevad punktid ning esitada need eraldi eelnõudena esmaspäeval riigikogu menetlusse.

«Soolise võrdõiguslikkuse seadus jääb ka menetlusse, aga me täna ei jõudnud sealt valimiste ja volikogu seaduse osa välja võtta, sest seda oleks saanud teha pärast 246 muudatusettepaneku läbivaatamist,» rääkis saadik Postimees.ee'le.

Linde sõnul esitasid Keskerakondlased täna kella kolmeks 246 muudatusettepanekut, millest 4 olid fraktsiooni omad ja ülejäänud olid esitatud saadikute nimel.

Kõige usinamate ettepanekute tegijatena nimetas Linde Kesfraktsiooni nais saadikuid. Näiteks kõige rohkem ettepanekuid ehk 18 esitas Mailis Repsi, Evelyn Sepp andis üle 17 ja Vilja Savisaar 12 muudatust.

Riigikogu pressitalituse teatel otsustas komisjon taunida Tallinna linnavalitsuse kavatust muuta Tallinn üheks valimisringkonnaks. Komisjon leidis, et Tallinna linnavalitsuse tegevus on seadusevastane ja kutsus põhiseaduslikkuse järelvalvega tegelevaid institutsioone alustama menetlust oma pädevuse piirides.

Võimuerakonnad surusid veebruari keskel riigikogu põhiseaduskomisjonis läbi soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatusettepaneku, mis jätab pealinna linnaosad alles ning taksitaks valimiste aastal muutmast valmiskorda.

Seadusemuudatus võeti 19. veebruaril vastu, kuigi Keskerakond pidurdas riigikogu tööd, esitades arvukalt arupärimisi.

President Toomas Hendrik Ilves jättis aga selle seaduse väljakuulutamata.

Riigipea märkis oma otsuses, et nimetatud seadus on võetud vastu, rikkudes riigikogu kodu- ja töökorra seadust. See rikkumine ei ole tühine ega pelgalt formaalne, vaid parlamendi enamus kaldus oluliselt kõrvale demokraatlikest otsustusreeglitest ja heast parlamentaarsest tavast.

Täna põhiseaduskomisjoni poolt algatatud kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu seadustab Tallinnas olemasolevad kaheksa valimisringkonda.

Teisena komisjoni poolt algatatud kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu keelab kohaliku omavalitsuse volikogul likvideerida osavalda või linnaosa ja muuta nende piire korraliste kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles