Wall Streeti suurpetis tunnistas end kõiges süüdi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurkelmiks osutunud laia haardega finantsguru Bernhard Madoff tunnistas end süüdi selles, et ta korraldas ühe kõigi aegade suurima pettuse Wall Streeti ajaloos, mis läks investoritele maksma miljardeid dollareid.


70-aastane hallipäine vanahärra ütles, et ta on «süüdi» kõigi üheteistkümne kriminaalsüüdistuse peale, mis talle täna Manhattani föderaalkohtus ette loeti, vahendasid BBC News ja Reuters.

Samuti vabandas ta kõigi ees, kes tema pärast raha kaotasid. Suurinvestori ohvreid oodatakse kohtusse tunnistusi andma juba täna.

Häbistatud rahavoogude kuraator ja endine Nasdaqi börsi esimees võib toimepandud kuritegude eest nüüd terveks ülejäänud eluks vangi minna, sest maksimaalne karistus küündiks kuni 150-aastase vabadusekaotuseni.

Kohtunik käskis sullerinvestori kohe vangistada ning too viidigi saalist ära käed raudus. Lõpliku otsuse teeb kohtunik aga alles juuni keskel.

Madoff juhtis püramiidina töötanud Ponzi skeemi, mis tasus rikkalikult varastele investoritele uute klientide arvelt. Kahe aastakümne jooksul võis sellesse auku kaduda isegi kuni 65 miljardit dollarit.

Skeemi investeerisid nii riskifondid, pangad, juudi heategevusühingud kui ka rikkad ja vähemrikkad eraisikud Põhja- ja Lõuna-Ameerikas ning Euroopas. Ilmsiks tuli pettus alles mullu sügisel üleilmse finantskriisi paisudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles