Reporter.ee: Metlev oma avaldusest ei tagane

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Reporter.ee

Vene koolipoiss Sergei Metlev julges kommenteerida Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski väiteid Eestis elavate venekeelesete õpetajate represseerimise kohta.


Teisipäeval kooli tulnud Sergei Metlevile korraldati näidiskohut. «Istusin maha, mulle hakati esitama küsimusi ja süüdistama. Mulle see ei meeldinud. See on nagu mingi Nõukogude aegne stiil,» meenutas Metlev, vahendas Reporter.ee.

«Siis anti mulle kätte paber, kus oli kirjas, et õpilasesindus umbusaldab mind ning teavitati, et ma ei ole õpilasesinduse liige,» rääkis Metlev.

«Meie põhikirjas ei ole üldse niisugust punkti, kus oleks kirjas, et liikmesust saab niimoodi ära võtta,» ütles Metlev.

Metlevi sõnul helistas mingi kummaline isik Tallinna haridusametist kooli ja küsis, et mis koolis toimub ja kas õpilane üldse saab selliseid asju välja öelda ning nõudis, et ta vabandaks härra Uspenski ees. «Täna me pöördusime Tallinna haridusameti poole ning palusime nende käest kommentaare. Nemad ütlesid, et nad ei tea sellest midagi,» ütles Metlev.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles, et moraalselt võiks selle kooli juhtkond häbi tunda. «Kuidas me oma noori kasvatame, kui me ütleme, et nad ei tohi oma organisatsioonides mõtteid avaldada ja kui vaja ka meelt avaldada.»

«Eesti on vaba riik ja seesama assotsiatsioon, kes venekeelseid koole ühendab on tegelikult sõna võtnud varemgi. Nad on väga intelligentsed inimesed ja peavad Eestit oma koduks,» ütles Lukas.

«Sellisel viisil on Nikolai Uspenski arvamised Eesti riigi kohta loomulikult võõrad ja vastuvõetamatud,» sõnas Lukas.

Metlev oli kindel, et jääb oma avalduse juurde ning vabandada ei kavatse. «Ei ole lihtsalt põhjust, et vabandada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles