Advokaat: Bo Xilai naise kohtuotsus võib tulla enne kuu lõppu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gu Kailai (ees keskel) kohtusaalis
Gu Kailai (ees keskel) kohtusaalis Foto: SCANPIX

Hiina kohus võib juba kuu lõppu langetada otsuse süüasjas Hiina poliitiku Bo Xilai naise vastu, keda süüdistatakse Briti ärimehe mõrvas, ütles juhtumiga seotud jurist pühapäeval.

Neljapäeval jõudis nelja tunniga lõpule kohtuprotsess Gu Kailai ja tema koduabilise Zhang Xiaojuni üle, keda süüdistatakse britt Neil Heywoodi mürgitamises.

Zhangi kaitsja Li Xiaolin ütles, et Hefei linnakohus ei ole teatanud, millal kohtuotsust oodata on, kuid oletas, et see peaks tulema mõne nädala pärast.

«Mul ei ole õrna aimugi, millal Gu kohtuotsus tuleb. Kohus ei ütle meile,» ütles Li AFP-le. «Võib-olla enne augusti lõppu. Kuid keegi ei tea kindlalt.»

Gud ja tema koduabilist Zhang Xiaojuni süüdistatakse Bo perekonnaga tihedatest sidemetes olnud ärimehe mürgitamises. Kohtusaalis selgus, et Gu kutsus 13. novembril ärimehe oma hotellituppa, jootis ta veinist purju ja andis talle mürki.

Britt leiti mullu novembris surnuna ühes Chongqingi hotellis. Algselt peeti Heywoodi surma põhjuseks alkoholiga liialdamist.

Süüdimõistmise korral ähvardab Gud surmanuhtlus, kuigi suur tähelepanu pälvinud juhtumite puhul muudetakse see sageli ära.

Reedel Hiina ametlikus uudisteagentuuris Xinhua avaldatud uudisloos võttis Gu süü omaks ja põhjendas seda närvivapustusega, mis tabas teda siis, kui Heywood ta poega ähvardas.

Avalikkuse eest varjatuna ja rangelt ohjatud kohtuprotsessiga püütakse leida kiire lahendus viimase kahekümne aasta suurimale skandaalile Hiina poliitilises ladvikus. Vaatlejate sõnul on kommunistliku partei juhtkonna eesmärk koondada tähelepanu mõrvaloole, et Hiina režiimi halba valgusse seada ähvardavad korruptsioonisüüdistused jääksid märkamata.

Hiina kunagine mõjuvõimas poliitik Bo tagandati märtsis Chongqingi linna parteijuhi kohalt, kuna tema nõunik palus veebruaris USA konsulaadis varjupaika. Peatatud on Bo liikmesus kommunistliku partei poliitbüroos ja tema suhtes on algatatud korruptsioonijuurdlus. Mehe vallandamine tõi nähtavale suured lõhed parteis ning internetis hakkasid tollal levima kuuldused sõdivatest leeridest ja isegi võimalikust sõjalisest riigipöördest.

Fordhami ülikooli õigusteaduskonna Hiina õiguse ja valitsuse ekspert Carl Minzner arvas, et antud protsessil on otsus juba langetatud.

«Sellised juhtumid on alati ette ära otsustatud,» ütles ta AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles