Augustis näeb öökino ja kuuleb puhkpille

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Wersalinka” proov.
“Wersalinka” proov. Foto: Leili Kuusk

Rakvere kultuurikeskuse direktor Keio Soomelt märgib, et augusti teine pool tuleb Rakveres kultuurialaselt tihe.



Varem planeeritud Rakvere kinonädal, mis toimunuks teist aastat järjest, jääb paraku ära, seda asendab aga kaks öökino seanssi Art Café hoovis. “Kuna see oli eelmisel aastal kõige populaarsem artikkel, siis mõtlesime, et võiks jätkata,” kõneleb Soomelt.

16. augustil näeb kohvikuõuel Rainer Sarneti “Idiooti”, mis on Fjodor Dostojevski romaanil põhinev linateos, mida võib nimetada ühtaegu kirglikuks armastusdraamaks ja filosoofiliseks filmijutustuseks heast inimesest.

30. augusti õhtul on programm kogunisti kaheosaline: kõigepealt linastuvad Stella Salumaa lühianimatsioonid, seejärel Elo Seliranna “Kutsar koputab kolm korda”, mis on lugu üksikemast viiuldaja Marju elust, kuhu sekkub ootamatu külaline.

Seansid algavad kell 22, vihma korral kolib välikino Art Hotelli seminariruumi. Üritus saab teoks Arti kohvikukino raames ning on pühendatud Eesti filmi juubeliaastale.

“Kõik räägivad Eesti filmist, aga kui on vaja valida eesti filme, siis see valik liiga lai ei ole,” leiab Arti kinoklubi vedav Soomelt. “Üks variant on vanad filmid, Tallinnfilmi filmid, mis on nähtud, “Siin me oleme” ja “Kevade”, kaua sa neid ikka vaatad. Siis on sellised Tallinnfilmi filmid, mis on täiesti tundmatud. On haruldaselt häid filme, aga keegi ei tea neist mitte midagi, ja kui ma neid näitan, siis ma tean, et seal istub peale minu üks-kaks-kolm inimest veel.”

Siiski kinnitab Soomelt, et Arti kinoklubi jätkab samadel printsiipidel ka sügisel: igal kuul näidatakse kaks filmi, neist üks on Soomelti sõnul väärtfilm või väärtfilmi ambitsiooniga ja teine omamaine või mingil moel Eestiga seotud linateos.

“See on tore projekt, seal on tekkinud oma seltskond, kes seal käib. Mind ennast võlub ka see, et ma saan teatud filme vaadata suurelt ekraanilt,” lisas Soomelt.

18. augustil külastab Rakveret aga rahvusvaheline noorte puhkpilliorkester Wersalinka ja annab kell 16 kontserdi Rakvere rahvaaias “Noore Eesti” suvelaval. Orkestris on kokku 65 inimest – orkestrandid, mažoretid (tantsutüdrukud) ning dirigendid, koreograafid ja korraldajad. Eesti esindajatega, kes on pärit Suure-Jaanist ja Pärnust, ühinevad poolakad ja valgevenelased. Orkestri Eesti-poolne dirigent on Rein Vendla.

Tunnipikkuses etteastes põimitakse virtuoosne puhkpillimuusika tantsu ja tattoo ehk vigurmarssimisega.

Öökino ja puhkpillikontsert on publikule tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles