Komisjon tahab tõkestada maksuvõlglastest parteide pääsu valimistele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komisjoni hinnangul ei tohiks valimistel kandideerijatel maksuvõlga olla.
Komisjoni hinnangul ei tohiks valimistel kandideerijatel maksuvõlga olla. Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi täna riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepaneku piirata maksuvõlglastest parteide võimalusi valimistel osaleda.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles Postimehele, et komisjon otsustas teha põhiseaduskomisjonile erakondade rahastamise järelevalve ja kontrolli tõhustamiseks viis ettepanekut.

Ühe ettepanekuna soovitab komisjon sätestada, et valimistel kandideerivatel erakondadel ja isikutel ei tohi riigi ees maksuvõlga olla. Samuti soovitab komisjon kaaluda maksuvõlglastest erakondadele riigieelarvest makstava toetuse piiramist. Ojasalu sõnul tähendaks ettepanek, et toetuse maksmisel peetaks sellest esmalt kinni riigi ees olevad võlgnevused ning alles seejärel kantaks ülejäänud summa parteile.

Maksu- ja tolliameti andmetel on Eesti erakondadest praegu ainsana maksuvõlg opositsioonilisel Keskerakonnal, kes on riigile võlgu enam kui 9700 eurot.

Komisjon leidis ka, et erakondadele tuleks kehtestada miinimumnetovara nõue. Ojasalu sõnul näeb ettepanek ette, et erakondade netovara peaks olema positiivne, mis tähendab, et võlgade hulk ei tohiks olla vara hulgast suurem.

Kolmanda ettepanekuga soovib järelevalvekomisjon seada sularahaannetuste piiriks tuhat eurot kuus ehk 12 000 eurot aastas. «Seda ületavate annetuste puhul tuleks rakenda rahaallikate tuvastamist, nagu seda rahapesu tõkestamise metoodikad ette näevad,» ütles Ojasalu.

Lisaks peab komisjon vajalikuks eristada aruannetes mitte enam liikmemaksud ja annetused, vaid liikmetelt ja teistelt isikutelt saadava tulu ning sätestada seaduses selgepiirilisemalt rikkumised ja karistused. Ojasalu hinnangul võiks ka komisjon saada õiguse erakondi väiksemate rikkumiste eest karistada.

Põhiseaduskomisjon võttis erakondade rahastamise süsteemi ülevaatamise oma tööplaani tänavu juunis riigikogu juhatuse ettepanekul. Võimalike muudatuste kohta ootab põhiseaduskomisjon erakondadelt, mittetulundusühingute liidult, uuringukeskustelt, riigikontrollilt, õiguskantslerilt ning mitmelt õigus- ja ühiskonnateadlaselt ettepanekuid augusti lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles