Siseministeerium ei kinnitanud ega lükanud ümber Finfisheri nuhkvara võimalikku kasutamist

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FinFisheri reklaammaterjal.
FinFisheri reklaammaterjal. Foto: owni.eu

Eile kirjutas E24 New York Timesi vahendusel Finfisheri nuhkvarast, mida riigid kasutavad kriminaalide jälgimiseks ning mille üks server asus väidetavalt Eestis. Siseministeerium ei soovinud kommenteerida, kas Eesti riik Finfisherit kasutab, ega seda, kes Eestis vastava IP-aadressi taga oli.

«Eesti suhtub kindlasti tõsiselt kõikidesse taolistesse indikatsioonidesse nimetatud tarkvarade võimalikust kasutamisest Eestis. Kui tegemist on mistahes ebaseadusliku tegevusega, siis kavatseb Eesti riik sellist tegevust kindlasti takistada. Eesti riik ise kasutab inimeste turvalisuse tagamiseks neid vahendeid, mida on eesmärgi saavutamiseks vaja. Nende vahendite loetelu ei avaldata, kuna see annab ülevaate riigi võimekustest,» vastas sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort E24 küsimusele, kas Eesti valitsusasutused kasutavad Finfisheri nuhkvara kriminaalide jälgimiseks.

Riigi infosüsteemide ameti sõnul ei ole teada, kes peitub nakatunud IP-aadressi (Rapid7 andmetel 213.168.28.91) taga ning seda saavad teatud tingimustel välja selgitada vaid õiguskaitseorganid, kelle pädevuses on uurimistoimingud.

«RIA tegutseb juhul, kui intsident on suuremahuline või kui nakatunud arvutid asuvad riigi andmeside võrgus,» seisis E24-le saadetud teates.

Finfisheri Eestis asuv server on Rapid7 raporti andmetel alates 4. augustist tegevusest maas, seda toonitas oma meilis ka siseministeerium.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles