Karjääribuss jõuab Pärnusse

Lenel Karu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääribussiga sõidavad Eestis ringi 16 noort ja eri valdkondade avaliku elu tegelased, näiteks Contra.
Karjääribussiga sõidavad Eestis ringi 16 noort ja eri valdkondade avaliku elu tegelased, näiteks Contra. Foto: Sigrid Liira

Täna jõuab Pärnusse MTÜ Misso Avatud Noorteklubi karjääribuss, mille eesmärk on viia noored senisest paremini kurssi erialade ja õppimisvõimalustega nii Eestis kui välismaal.

13.-18. augustini Eesti eri linnu külastav karjääribuss on omaalgatuslik ettevõtmine, mille lükkasid käima Läti piiri lähedal Misso vallas elavad noored. Nädala jooksul reisivad bussiga 16 aktivisti, kes arutlevad seitsmes linnas kohalike noortega hariduse ja karjääri teemadel, pakuvad lahendusi eriala valimisega seotud hirmudele ja jagavad infot õppimisväljavaadete kohta.

Projekti “Karjääribuss” kirjutas noortega koos valmis Misso avatud noorteklubi noortejuht Birgit Lüüs, kuid infot ja ideid kogusid peamiselt noored ise. “Kuna projekt on noorte algatus, ei tahtnud me teha asju nende eest ära, pigem aidata neil asju ise teha,” rääkis Lüüs.

Korraldajate Birgit Lüüsi ja Kerli Zirgi sõnutsi ei ole karjäärivalikuid lihtne teha, kuid vahetute kogemuste jagamine või kohapeal käimine on tõhusam meetod kui internetist info otsimine. “Tihtipeale jäävad flaierid ja infolehed kuskile sahtlinurka, kuid kui on ise kohapeal käidud või reaalse inimese eluvalikuid kuuldud, on palju lihtsam infot omaks võtta,” selgitas Zirk.

Esmaspäeval oma teed Jõgeva suunas alustanud karjääribuss külastab nädala vältel Jõgeva, Narva, Rakvere, Järvakandi, Pärnu, Karksi-Nuia ja Rõuge noorteklubi. Kohalike noortega räägitakse aruteluringides teemadel, nagu “Välismaale või koju?”, “Kutsekooli või gümnaasiumisse?”, “Ülikool või rakenduskõrgkool?”.

Pärnus külastab karjääribuss Raeküla noortekeskust, Monoteatrit ja juttu puhutakse Pärnu linna noortekoguga. Nagu mujal linnades käsitletakse Pärnus eelkõige eri õppimisvõimalusi, mida noortel asukohast hoolimata proovida tasuks.

Karjääribussiga sõitjate vanus ulatub 11st 26 aastani. Mõte on selles, et vanuseti erinevad karjääriga seotud muredki. “Kui keskkoolinoorel on küsimus, kas minna välismaale õppima, jääda Eestisse või minna vabatahtlikuks, siis põhikoolinoorele on suurem probleem, kas minna kutsekooli, keskkooli või hoopis tööle,” rääkis Zirk.

Lüüs sõnas, et enda kogemus loeb valikute puhul kõige rohkem. “Mõni aasta tagasi käisin Helsingi ülikooli raamatukogus ja mõtlesin, et siin võiks küll õppida. Umbes aasta hiljem jõudsingi hoopis teist teed pidi Soome õppima, aga seal oldud aeg andis mulle laiema arusaama välismaa võimaluste kohta.“

Karjääribussis löövad kaasa Eesti avaliku elu tegelased, nagu Tõnis Lukas, Kerttu Jukkum, Contra ja Artur Talvik, kes räägivad noortele oma karjäärivalikust ja elukäigust. Zirk selgitas, et noored ise valisid isikud, kelle elutee neile huvi pakkus.

Zirk usub, et kui praegu ei pruugi projekti mõju näha olla, siis tulevikus võib see noortele igas mõttes kasulikuks osutuda. “Kui aastate pärast need noored tuletavad meelde, et käisid Narva kolledžis, või meenutavad seda, et Contra on olnud luuletajast postiljon, ja need meenutused neid üht- või teistpidi inspireerivad, siis usume, et projekt on oma eesmärgi täitnud,” leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles