Soovitused kõige õigemate inimeste palkamiseks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heade töötajate osas tasub koguaeg silmad lahti hoida.
Heade töötajate osas tasub koguaeg silmad lahti hoida. Foto: SCANPIX

Oskus palgata õigeid inimesi on juhtimise juures kõige olulisem ja kõik juhid otsivad just neid kõige paremaid töötajaid.

Õigete inimeste palkamiseks on antud kümneid nõuandeid ja kirjutatud palju raamatuid. Inc.com´i kolumnist Geoffrey James toob ära seitse soovitust juhtidele parimate töötajateni jõudmiseks:

Defineeri, milline on sinu jaoks parim töötaja

Määratle need omadused, mis eristavad sinu parimaid töötajaid keskmistest. Uuri välja, millised oskused ja omadused teevad su parimad just parimateks. Seejärel saad koostada küsimused intervjuuks, mis aitab sul tuvastada, kas kandidaat on tavaline või erandlik.

Intervjueeri!

Absurdne on loota, et suur talent lihtsalt jalutab õigel ajal sinu ukse taha. Selle asemel, et oodata aega, millal sul läheb kedagi erilist ettevõttes vaja, intervjueeri kandidaate kogu aeg, ka siis, kui sul hetkel pole tööd pakkuda. Hoia ennast võimalike kandidaatidega ühenduses e-maili või sotsiaalmeedia kaudu.

Esita küsimusi, mis paljastavad inimese iseloomu

Sa ei saa identifitseerida erilist inimest, kui küsid temalt tavalisi igavaid intervjuuküsimusi. Selle asemel, et küsida «milline on teie suurim saavutus», lase tal parem üles kirjutada kaks suuremat saavutust algkoolist, gümnaasiumist, ülikoolist ja hilisemast tööelust, kusjuures vähemalt üks ettevõtlusega seotud. Ning siis uuri, millise saavutuse üle ta ise kõige uhkem on, nii saad aimu, mis just seda inimest motiveerib.

Otsi vastupidavaid inimesi

Parimad töötajad on vastupidavad. See on iseloomuomadus, mis ilmneb ainult elukogemuse tulemusena. Intervjuu käigus saad välja uurida, kuidas inimene on hakkama saanud elus kogetud pettumustega ja kuidas ta on neid ületanud. Erilistel töötajatel on isiklikke kogemusi, mis annavad tunnistust nende vastupidavusest ja stressitaluvusest.

Ära aja edu segamini motivatsiooniga

Erilised töötajad suudavad end ise käivitada. Siiski on palju inimesi, kes suudavad edukad olla vaid siis, kui keegi teine neid motiveerib. Isegi paljud tippatleedid vajavad seda, et treener neid tagant utsitaks. Kui sa ei kavatse just palju aega veeta töötajaid pidevalt motiveerides, siis otsi  inimesi, kes ei nõua eduks pidevat tähelepanu.
 

Palka suhtumist, mitte kogemusi

Kogemused võivad olla eksitavad, eriti ärikeskkonnas, mis on pidevas muutumises. Paljud juhid on kindlasti märganud, et mõned «kogenud» kandidaadid liiguvad pidevalt sama kogemusmustrit pidi.

Ei peaks keskenduma sellele, milline on kandidaadi minevik, vaid sellele, milline on nende suhtumine, sest just see määrab töötaja tuleviku.

Hangi ehtsad soovitused

Tavaliselt on andekas inimene sümpaatne ja paljud sümpaatsed inimesed oskavad tööandjale mõjuda eriti veenvalt. Ära kunagi palka kandidaati enne kui keegi pole sulle öelnud, et oleksid hull, kui teda ei palkaks. Ideaalis peaksid leidma kandidaadi kohta soovitajad ise, selle asemel et helistada tema CVsse kirja pandud soovitajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles