Rahvusvähemused pidutsevad 12. korda

Lenel Karu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavugi tulevad Pärnusse esinema mustlased, slaavi rühmad ning tšuvaši ja Kaukaasia rahvaste ühingud.
Tänavugi tulevad Pärnusse esinema mustlased, slaavi rühmad ning tšuvaši ja Kaukaasia rahvaste ühingud. Foto: Ardi Truija

Täna pidutsevad minifestivalil “Multikultuurne Pärnu” 12. korda rahvusvähemused Eesti eri linnadest, esinedes keskpäeval Rüütli platsil nii laulu kui tantsuga.

Selle aasta festivalil löövad kaasa nii Pärnu vähemusrahvuste kultuuriseltsid kui külalisesinejad Tallinnast, Narvast, Haapsalust ja Sindist. Tantsugrupp Pärlike tutvustab linlastele mustlas-, estraadi-, suve- ja Vene tantsu. Samuti esinevad Ukraina selts Vitšisna ja Vene kultuuriselts Aplaus Plus. Kell 14 algab Kentuki Lõvi pubi terrassil järelpidu ja toimub ühislaulmine. Kentuki Lõvi kokad on valmistanud külalistele supi, mida kohapeal maitsta saab.

Minifestivali traditsiooni juhib juba mitmendat aastat Pärnumaa vähemusrahvaste liit Raduga. Korraldaja Astrid Hindriksi selgitust mööda on festival välja kasvanud vajadusest anda Pärnu väikerahvuste kultuuriseltsidele suvise avalikus ruumis esinemise võimalus.

Hindriks rääkis, et esimest korda võeti festival ette 2000. aastal ja siis koosnes see nii kontserdist kui rahvusköögi tutvustamisest. Kui 2004. aastal Euroopa Liidu nõuded piirasid avalikus ruumis koduse toidu pakkumise, nihutati järelpidu jõelaevale Printsess, kuhu paraku mahtusid ainult kutsutud külalised. “Nüüd, kui jõelaeva enam pole, kasutame peoks Pärnu kohvikute terrasse, kus saab kasutada avatud mikrofoni ja koos laulda,” selgitas Hindriks.

Ajaga on festival kasvanud ja ülejäänud linnad tunnevad ise huvi Pärnus esinemise vastu. Pealinnast on sel aastal oodata mustlasi, tšuvaši ja Kaukaasia rahvaste ühinguid. Narvast tulevad peale tšuvaššide tatarlaste ühingud, Haapsalust ja Sindist slaavi rühmad. Kontserdil kuuleb igale kultuurile omast muusikat ja esinetakse koos kohalike lastega, kes tutvustavad nüüdisaegset tantsu.

Kui pidustused läbi, kohtuvad Tervise Paradiisis ühisel seminaril “Oleme osake Eesti kultuuriruumist” Pärnu kultuuriseltside juhid ja külalised.

Samal ajal saavad külalisesinejad linnaekskursioonil uudistada Pärnu vaatamisväärsusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles