Parandatud NASA süstik ootab starti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kosmosesüstik Discovery ootab starti.
NASA kosmosesüstik Discovery ootab starti. Foto: AP / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA teatas, et täna õhtuks on kavandatud tehniliste viperuste tõttu varem korduvalt edasi lükatud kosmosesüstiku Discovery start. 


Discovery peaks Canaverali neemel Floridas asuvast Kennedy kosmosekeskusest startima idaranniku aja järgi 7.43 õhtul (Eesti aja järgi 1.43), teatas Reuters.

Discovery pidi kolmapäeva õhtul alustama lendu rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS), kuid süstiku start lükati avastatud kütuselekke tõttu edasi. Discovery missioon on samas viibinud juba kuu aega kahtluste tõttu, mis tekkisid süstiku kütusesurvemõõdikute töökindluse suhtes.

Kennedy kosmosekeskuses ootab äralendu kosmosesüstiku seitsmeliikmeline meeskond, kelle seas on ka esimene jaapanlasest meeskonnaliige Koichi Wakata, kes viiakse orbitaaljaama pikemaks ajaks.

Missioon kestab kaks nädalat ning ISSi pardale viiakse suur päikesepaneelide komplekt, mis maksab 300 miljonit dollarit ja on pakitud 16-tonnisesse moodulisse. Samuti viiakse orbitaaljaama uriinidestilleerija.

Paneelid hakkavad varustama vooluga pardalaboreid ja võimaldavad suurendada kosmosejaama alalist meeskonda kolmelt liikmelt kuuele. Nende paigaldamiseks peavad kaks astronauti väljuma neljal korral avakosmosesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles