Hiina endise mõjuka poliitiku naine mõisteti mõrvas süüdi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gu Kailai (keskel mikrofoni juures) kohtusaalis.
Gu Kailai (keskel mikrofoni juures) kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Hiina kohus mõistis täna Hiina endise mõjuka poliitiku Bo Xilai naise Gu Kailai süüdi Briti ärimehe mõrvas ning karistas teda edasilükatud surmanuhtlusega, teatas ohvri perekond.

Edasilükatud surmanuhtlus muudetakse Hiinas tavaliselt eluaegseks vanglakaristuseks.

Gu tunnistas protsessil üles 41-aastase Neil Heywoodi mõrva, öeldes, et oli mehe mürgitanud, kui too tema poega ähvardas. Gu kutsus 13. novembril ärimehe oma hotellituppa, jootis ta veinist purju ja andis talle mürki.

Britt leiti mullu novembris surnuna ühes Chongqingi hotellis. Algselt peeti Heywoodi surma põhjuseks alkoholiga liialdamist.

Bo perekonna koduabiline Zhang Xiaojun mõisteti mõrvale kaasaaitamise eest üheksaks aastaks vangi.

Hiina kunagine mõjuvõimas poliitik Bo Xilai tagandati märtsis Chongqingi linna parteijuhi kohalt pärast seda, kui tema nõunik oli veebruaris palunud USA konsulaadis varjupaika. Peatatud on Bo liikmesus kommunistliku partei poliitbüroos ja tema suhtes on algatatud korruptsioonijuurdlus.

Mehe vallandamine tõi nähtavale suured lõhed parteis ning internetis hakkasid tollal levima kuuldused sõdivatest leeridest ja isegi võimalikust sõjalisest riigipöördest.

Bo'd peeti oluliseks kandidaadiks riigi tippjuhtkonda, kuni veebruaris läks aselinnapea ning tema kauaaegne politseiülem Wang Lijun naaberlinnas Chengdus asuvasse Ühendriikide konsulaati, kust ta aga välja meelitati ja uurimise alla saadeti.

Samas liikusid ka teooriad, et Bo võis oma järjekindla võitlusega korruptsiooni vastu koguda endale liialt vihamehi maffiaga seotud poliitikute ja ärimeeste hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles