Esimest korda lasteaeda – raske lapsele ja vanemale

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeaastane Rebecca Henriksen on lasteaias kolmandat päeva. Selleks et päev lihtsamalt mööduks, jäi vanaema Veera Karro temaga lasteaeda mängima.
Kolmeaastane Rebecca Henriksen on lasteaias kolmandat päeva. Selleks et päev lihtsamalt mööduks, jäi vanaema Veera Karro temaga lasteaeda mängima. Foto: Andres Haabu

Suvepuhkuselt naasnud Tallinna kesklinna Liivalossi lasteaed avas uksed eelmise nädala alguses. Rühmad on veel pooltühjad, kuid iga päevaga tuleb lapsi juurde.


Mõni neist astub lasteaia uksest sisse esimest korda. Ühtmoodi uus ja raske on see olukord nii lapse kui vanema jaoks.

Selleks et kohanemine võimalikult kergelt mööduks, pidasid Liivalossi õpetajad enne vanematega maha koosoleku. Muude asjade seas pandi paika ka laste esimest korda tuleku graafik, et vältida olukorda, kui ühel hommikul saabub rühma kümme uut last, kelle jaoks kõik on võõras.

Esimesena tulid need lapsed, kelle vanematel ei olnud võimalik pikemalt kodus olla. Liivalossi lasteaia mänguväljak ongi juba siginat-saginat täis. Teistest veidi eraldatud alal askeldavad liivakastis kõige väiksemad, kahe-kolmeaastased sõimelapsed.

Kolmeaastane Rebecca Henriksen on lasteaias kolmandat päeva. Kuigi kaks esimest päeva möödusid hästi, oli laps hommikul vanaema Veera Karro sõnul siiski veidi viril ja oleks tahtnud pigem koju jääda.

Selleks et päev lihtsamalt mööduks, jäi vanaema Rebeccaga lasteaeda mängima. Liivalossi lasteaia õppealajuhataja Triin Tamsalu sõnul ongi hea, kui esimestel päevadel pereliige lapsega koos lasteaias mängimas käib.

Tamsalu sõnul on kohanemisaeg iga lapse puhul erinev. Mõni harjub kiiresti, teise jaoks on lasteaeda tulek vaevarikas protsess, millega harjumine võtab nädalaid või lausa kuid.

Esmalt soovitab Tamsalu lapsele lasteaeda tutvustada. Lapsega võib näiteks lasteaia juurde jalutama minna, seejärel lasteaeda mängima. Lõunauinakule soovitavad õpetajad lapse jätta alles siis, kui laps on juba harjunud.

Esimestel päevadel tasub laps tuua lasteaeda vaid paariks tunniks, kusjuures kõige kergemini kohanevad nad õuesoleku ajal. «Kui vanemal vähegi võimalik, võiks esimesed päevad lasteaias lühikesed olla,» rääkis Tamsalu. «Lapse jaoks on lasteaias käimine töö. See on võõras koht, kus kehtivad uued reeglid, on palju inimesi ja müra.»

Liivalossi õpetajad soovitavad vähemalt kohanemisperioodil jätta lapsele nädalas ka mõni lasteaiavaba päev. «Viis päeva järjest lasteaias käia on lapse jaoks päris ränk,» ütles Tamsalu. Tema sõnul mõjub hästi, kui laps teab, et pärast rühmapäeva järgneb kodune päev.

Samm-sammult harjub õpib laps rühmakaaslaste ja õpetaja juuresolekuga, teisalt on ka vanemal kindlam tunne, kui teab, kelle hoolde oma silmarõõmu jätab.

Ema: esimesed päevad möödusid hästi

Nele Pello saatis oma kaheaastase poja Markus Marteni eelmisel nädalal Tallinna 26. lasteaia sõimerühma.

«Hästi suur kõhklus oli – pead usaldama oma lapse täiesti võõrale inimesele hoida,» kirjeldas ta. «Nii suure vastutuse andmine võõrale inimesele on raske, aga sellest peab üle olema.»

Esimesed lasteaiapäevad möödusid Markus Martenil ema sõnul tasapisi, päris kohanenud ta veel ei ole. «Ta küll jääb rühma mängima, aga hommikul minnes on nutune, ei taha väga minna,» rääkis Pello.

Sõimerühmas juhtub õpetajate sõnul sageli, et lapsed keelduvad esimesel nädalal söömast – koht on uus, kõik on teistmoodi kui kodus. Markus Marten hakkas lasteaiatoitu sööma juba teisel päeval.

Markus Marten on varem käinud laste päevahoius, seega päris võõras teiste lastega ühes rühmas olemine tema jaoks ei ole. Päevahoius oli korraga kolm last, lasteaias oli esimestel päevadel neli-viis, kuid iga päevaga tuleb lapsi juurde. Pello sõnul on see lapse jaoks suur muutus.

Lasteaia järjekorda pani Pello oma poja umbes kuu aega pärast sündimist, kohe kui poiss isikukoodi sai. Lasteaiakoha said nad augusti alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles