Küsitlus: Soome SDP astus eurokriisi toel Koonderakonna kandadele

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sotsiaaldemokraatide liider Jutta Urpilainen on praeguse valitsuse rahandusminister.
Soome sotsiaaldemokraatide liider Jutta Urpilainen on praeguse valitsuse rahandusminister. Foto: SCANPIX

Soome Sotsiaaldemokraatlik Partei (SDP) on astunud senise suursoosiku Koonderakonna (Kokoomus) kandadele, selgub ajalehe Helsingin Sanomat tellitud küsitlusest.

Uurijate arvates on Jutta Urpilaineni juhitavate sotsiaaldemokraatide populaarsus suurenenud, sest partei pole eurokriisi ajal unustanud ära Soome huve. Peaministri Jyrki Kataineni juhitav Koonderakond on samas aga pidanud tegema korduvaid kompromisse ja pole saanud üksnes oma erakonna poliitikat ajada.

Kui parlamendivalimised toimuksid praegu, siis SDP koguks 20,3 ja Koonderakond 20,4 protsenti häältest.

Aastal 2011 aset leidnud parlamendivalimistel oli Koonderakonna toetus sama, kuid SDP populaarsus on suurenenud 1,2 protsendipunkti võrra.

Selline muudatus on märkimisväärne, kuna Koonderakond on olnud arvamusküsitluste suveräänne liider 2008. aastast saadik.

Uuringufirma TNS Gallup andmetel toetab Põlissoomlasi 16,8 protsenti, Keskerakonda 16,4 protsenti, rohelisi 8,9 ja Vasakliitu 8,3 ja Rootsi Rahvaparteid 4 ning kristlikke demokraate 3,7 protsenti küsitletutest.

«Niisugune olukord, kus Koonderakond on enimsoositud, on läbi. See avaldab kindlasti teatud mõju kohalike valimiste algseisule,» ennustas Tampere ülikooli professor Ilkka Ruostesaari.

Kohalikud valimised leiavad Soomes aset 28. oktoobril. Lisapõnevust toob kindlat soosikut mitteomavate valijate arv, mis on tavalisest suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles