Lohja järves vohas sinivetikas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikad Lohja järves.
Sinivetikad Lohja järves. Foto: Keskkonnainspektsioon

Harjumaal asuvast reostusekahtlusega Lohja järvest võetud proovid kinnitasid, et vee värvumist põhjustasid sinivetikad ja reostust järves pole.

Keskkonnauuringute Keskuse laboris tehti mikroskoobivaatlusega kindlaks, et tegemist oli vetikaga. Limnoloogiakeskuse professor Ingmar Ott, kellelt ekspertarvamust küsiti, eristas mikroskoobivaatlusel saadud fotode põhjal kaks dominantset sinivetikaliiki.

Üheks liigiks oli Anabaena lemmermannii, mis põhjustab Eesti järvedes, eriti pehmeveelistes järvedes nagu ka Lohja järv, üsna sageli veeõitsenguid. Teine sinivetikaliik võis Oti hinnangul olla Microcystis viridis. «Täpsemat määratlemist segas kujutise kvaliteet, » selgitas Ott.  Mõlema nimetatud liigi tüved on võimelised tootma toksiine. 

«Nagu näitas 2008. aastal riikliku seire käigus läbiviidud uuring, on Lohja järve olukord ka vee keemiliste omaduste, fütoplanktoni ja taimede poolest kesine,» lisas professor Ott.

Sinivetikate osas ekspertide arvamused kattusid. Ekspertide hinnangul oli tegemist õitsengu lõppfaasiga ning praegustel andmetel on järvevesi juba selginenud.

Seni kuni vees leidub sinivetikaid, tasub suplemisel ja vee kasutamisel järgida terviseameti kodulehel olevaid soovitusi.

Teate, et Kuusalu vallas Loksa linna lähedal asuv Lohja järv on reostunud, sai häirekeskus 18. augustil. Helistaja teatel oli reostust näha kalda ääres umbes 15 meetri laiuselt kokku poole kilomeetri ulatuses, vesi oli värvunud rohekaks ja lehkas.

Päästeameti ja keskkonnainspektsiooni ametnikud kontrollisid olukorda ja kutsusid kohale ka Keskkonnauuringute Keskuse labori esindajad, kes võtsid järvest veeproovid. Laborist öeldi juba esmase analüüsi põhjal, et tegemist on vetikaõitsengust põhjustatud muutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles