Linn alandab oksjonikorterite hindu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wiedemanni 2b elaniketa maja, mille korteriomandite kogu hind langeb peatselt olmveerand miljoni kroonini.
Wiedemanni 2b elaniketa maja, mille korteriomandite kogu hind langeb peatselt olmveerand miljoni kroonini. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinn tahab majanduslanguse tõttu alandada linnavolikogu poolt kindlaks määratud alghindasid, millega linnale kuuluvad korterid enampakkumisele lähevad.


Volikogule esitatud eelnõus tahab linn väheatraktiivsete elamispindade hindu alandada lausa poole või kolmveerandi võrra. Tegemist on korteriomanditega, mis on seni korduvatel oksjonitel huviliste puuduse tõttu müümata jäänud. Paljudel juhtudel on tegemist korterite mõtteliste osadega, mille müümine on eriti keeruline, kuna pangad nende tagatisel laenu ei anna, tõdes abilinnapea Eha Võrk eelnõu seletuskirjas.

Allahindlusele lähevad peamiselt eluruumide mõttelised osad või puumajades asuvad sanitaarruumideta eluruumid. Nii mõnelgi juhul on eluruumist järel tõepoolest vaid mõtteline osa. Nii on linn üritanud Kalamajas Köie 18 majas asuvat kahetoalist korterit müüa 1 090 000 krooniga. Nüüd plaanib linn alandada selle hinda 75 protsendi võrra - 272 500 kroonini.

Teine drastiline näide on Kadriorus Wiedemanni 2B asuv elamu, mille korteriomandeid on siiani püütud müüa kokku kolme miljoni kroon i eest. Nüüd on plaanis määrata uueks alghinnaks 765 000 krooni.

Kassisabas Adamsoni tänaval asub aga linnale kuuluv «elamu-pesuköök», mida on proovitud kuus korda tulutult müüa 410 000 krooni suuruse alghinnaga. Nüüd teeb linn ettepaneku alandada enampakkumise alghinda ja määrata uueks alghinnaks 102 500 krooni.

Seletuskirja kohaselt puuduvad «elamu-pesuköögis» igasugused kommunikatsioonid ning see vajab kapitaalremonti. Sellest kuulub linnale köögist ja toast koosnev korteriomand üldpinnaga 24,4 ning elamispinnaga 18,2 ruutmeetrit. Ühel pool korteriomandit asub pesuköök, teisel pool puukuur.

Veel tahetakse alandada mitme kesklinnas, Koplis ja Kadriorus asuva korteri hinda. Korteriomandite ühiseks jooneks on selline seisukord, et enamus inimesi ei tahaks neid isegi tasuta endale saada. Paremas seisukorras elamispindade puhul on tegemist mõtteliste osadega või on neil küljes mõni muu viga, mis ostuhuvilised ära peletab. Teiste seas lähevad allahindlusele ka kaks väiksemat vanalinnakorterit.

Kõik allahindlusele minevad korteriomandid on Tallinna enampakkumisel võõrandada otsustatud linnavara nimekirjas. Kokku on nimekirjas vara 597 miljoni krooni eest. Kui volikogu hinnaalandustega nõusse jääb, muutub see summa pisut väiksemaks.

Aastate eest Tallinnas aset leidnud kinnisvaraskandaalide tagajärjel kehtestas linnavolikogu Tallinnas korra, mille kohaselt kinnitab enampakkumisele minevate ruumide hinna volikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles