Politoloog: parteide populaarsusuuringule andis ilmet suvepuhkus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Jakobson
Mari-Liis Jakobson Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna ülikooli üldpolitoloogia lektor Mari-Liis Jakobson ütles erakondade populaarsusuuringu tulemusi kommenteerides, et augustis võeti haruharva üles Reformierakonnale ebamugavaid teemasid, opositsioon oli puhkusel ning ilmselt jätkas suvepuhkuse veetmist ka suurem osa küsitletud inimestest.

Jakobson ütles Postimehele, et Reformierakonnale oli august ilus ja soe suvekuu, kus võeti nende jaoks ebamugavaid teemasid üles haruharva. «Tugevamat meediakajastust sai üksnes «erakonnapulm» Vabaduse väljakul, positiivset fooni lõid ilmselt ka olümpiamängud ning ka näiteks Postimees võttis Silvergate'i teema üles alles siis, kui küsitlusperiood praktiliselt läbi oli,» lausus ta.

Samuti oli tema sõnul augustis puhkusel opositsioon, kes ei saanud üleriigilistel teemadel eriti pilti ning seega toetust juurde ei võitnud. «Ka Euroopa Stabiilsusmehhanismi arutelud jäid üsna vaoshoituteks, ratsionaalseteks ja viisakateks, ehkki populistidele oleks see võinud olla mugav koht, kust vastukampaaniaga odavat populaarsust võita,» ütles Jakobson ja küsis, keda ja mida sellises situatsioonis ikka nii väga eelistada. «Eks jätkas ka suurem osa küsitletutest suvepuhkuse veetmist.»

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori uuringust selgus, et viimastel kuudel pidevalt tõusnud Reformierakonna toetus on augustis veelgi kasvanud. Kui mais toetas Reformierakonda 30 protsenti, siis juunis kasvas erakonna toetus 31, juulis 34 ja augustis 39 protsendini. Sellest kõrgem oli erakonna toetus viimati 2010. aasta oktoobris.

Kõigi teiste parlamendiparteide toetus on juuliga võrreldes langenud. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus, mis juunis oli 24 ja juulis 25 protsenti, langes augustis 20 protsendini nagu ka Keskerakonnal, mida juunis toetas 23 ja juulis 22 protsenti elanikest. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus oli juunis 14, juulis 15 ja augustis 13 protsenti.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Samas kasvab jätkuvalt nende inimeste hulk, kes ei oska eelistada ühtki parteid: juunis oli neid 38, juulis 39 ja augustis juba 40 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 1.-22. augustini 918 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles