Hinnalise fresko rikkunud vanadaam kaitses end telekanali vestlussaates

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hinnalise fresko «restaureerinud» 81-aastane Cecilia Gimenez ehmus avalikkuse niisugusest tähelepanust, kuid kaitses end süüdistuste eest televisiooni jutusaates.

Naine üritas parandada Zaragoza lähistel Borja linnas Jumala Õnnistuse kirikus okaskrooniga Jeesust kujutavat pilti, kuid muutis seda tundmatuseni.

Vanaproua esines nädalavahetusel Hispaania Telecinco vestlussaates. Vaatamata materdamisele peab ta ennast kutseoskustega kunstnikuks. «Ma olen oma maale pannud näitustele välja ja ka müünud neid,» kinnitas ta.

Gimenez on oma sõnul «korduvalt» vanu pilte taastanud. Tal on väga kahju, et seekord läks asi veidi viltu. Proua kinnitusel oli fresko restaureerimine pooleli – ta plaanis seda jätkata.

Avalikkuse terav tähelepanu Jeesuse pildil vastu, kus pärast ebaõnnestunud taastamist on pigem karvane ahv kui inimene, tekitas vanaprouas masendust ja ta oli täiesti rööpast väljas. «Nüüd tunnen end juba paremini,» tunnistas ta telesaates.

Kõnealuse fresko autoriks on Elias Garcia Martinez, kes elas aastatel 1858-1934.

Täna saabub Borjasse grupp professionaalseid restauraatoreid, et uurida, kas freskot on võimalik päästa või mitte, vahendas portaal Que.es.

Ka Aragoni piirkonna omavalitsus on huvitatud fresko taastamisest.

Samal ajal on Borjast saanud Hispaania uus turismimagnet. Skandaal on meelitanud kohale gruppide kaupa turiste, kes kõik soovivad näha Gimeneze restaureerimiskatset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles