Liiklusmärkidega jantimine võib tuua trahvi

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stoppmärgile tahvli «Hammertime» lisamine võib näida lõbus, kuid on seaduse järgi karistatav ja politsei hinnangul julm nali, kuivõrd autojuhtide eksitamine võib põhjustada liiklusõnnetuse.
Stoppmärgile tahvli «Hammertime» lisamine võib näida lõbus, kuid on seaduse järgi karistatav ja politsei hinnangul julm nali, kuivõrd autojuhtide eksitamine võib põhjustada liiklusõnnetuse. Foto: Tiina Kama

Näituse-Veski tänavaristi stoppmärgi juurde pandud lisatahvel «Hammertime» võib küll olla lõbus kunstiprojekt, kuid Tartu liikluskorraldusjuht hoiatab, et liiklusmärkidega vallatlemine võib lõppeda avariide ja suurte kahjunõuetega.

«Stop Hammer time» on popkultuuris tuntud fraas, mis pärineb MC Hammeri paarikümne aasta tagusest megahitist «You Can’t Touch This». Vallatu lisatahvel sigines stoppmärgi juurde eelmise nädala keskpaigas, kuid pikalt linna liikluskorraldajad sel olla ei lasknud, see eemaldati reede hommikul.

«Lõbus muidugi, aga see on eksitav, võib tekitada õnnetusi,» ütles Tartu liikluskorraldusteenistuse juhataja Tõnu Luk­mann.

Tema sõnul ei olnud kinni kaetud ühtki seaduslikku lisatahvlit, vaid ilmselt oli kusagilt hangitud tühi märgipõhi ja sellele tähed kleebitud. See aga ei tähenda, et tegu oleks vähem taunitav, sest liikluskorraldusvahendite paigaldamise õigus on ainult tee valdajal, kõnealusel juhul Tartu linnavalitsusel.

Juhtide eksitamine

Just juhtide eksitamine ja infomüra tekitamine on sellise isetegevuse suurprobleem. Liiatigi on Veski-Näituse rist selletagi aastaid kurikuulus avariide rohkuse poolest.

Lukmann ütles, et tegelikult on hammertime'i-juhtum üks paljudest liiklusmärkidega vallatlemise või nende lõhkumise sarjast. Üks viimatisi näiteid on Viljandi maantee ja Lunini tänava ristmikult, kus kolmnurkset «Anna teed»-märki oli pööratud 90 kraadi. Nõnda, et selle sõnum jõudis pigem Lunini tänavat pidi Riia tänava suunas sõitjatele, tegelikult on tee andmise kohustus Viljandi maanteelt Luninisse sõitjatel.

Terasemad liiklejad said asjast ilmselt kohe aru, sest selline märk tuleb paigaldada enne, aga mitte pärast ristmikku.

Lukmann ütles, et liiklusmärkidega omavolitsemine on peaaegu iganädalane tegevus. Põhiline, mida tehakse, ongi märkide pööramine. Mõni aeg tagasi pöörati valesse suunda isegi Tuglase-Kreutz­waldi ristmiku foor.
«Julm nali,» ütles liiklusmärkidega omavolitsemise kohta politsei avariiteenistuse vanemkomissar Kaido Iste. Ta lisas, et õnneks kohalikud juhid teavad ristmikke ja nende liikluskorraldust, kuid mujalt pärit juhte võivad sellised tembud segadusse ajada.

Leitud nii jõest kui Toomelt

Veel suurem mure on liikluskorraldajatel ajutiste märkidega, mis pannakse välja näiteks teetööde ajaks. Lukmanni sõnul on nende puhul pigem haruldane, kui need on hommikuks oma kohal alles. Ajutisi märke on leitud küll jõest, kraavidest ja Toomelt, aga isegi maaülikooli tornühikast.

Liikluskorraldusvahendite omavolilise paigaldamise või teisaldamise eest võib karistus olla kuni sada trahviühikut. Kui seetõttu juhtub õnnetus, võidakse välja nõuda veel ka tekkinud varaline kahju. Luk­mann möönis, et seni ei ole tema teada küll kedagi selliselt teolt tabatud ja vastutusele võetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles