Ansip vihjas Simmi seotusele Hansoni portfelliskandaaliga

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip vihjas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et endise kaitseministri Margus Hansoni portfelliskandaaliga võis seotud olla riigireetmises süüdi mõistetud Herman Simm.

Ansipi sõnul on reformierakondlased kohtus üldjuhul õigeks mõistetud – ainus erand oli Hanson.

«Teame, et see inimene, kes talle salajased dokumendid sokutas, on pikaks ajaks vanglas. See inimene, kes talle hea nõu andis, et tunnista üles, et dokumendid portfellis olid, on seesama inimene,» ütles Ansip. «See isik oli Herman Simm. Tema teadis, mis oli Hansoni portfellis. Võib ka spekuleerida, et kes võis seda kõike korraldada, istub praegu vanglas.»

«Seda inimest, kes käis Hansoni kodus, pole leitud vaatamata väga tõsistele pingutustele. Miks võeti mingi tühine portfell ja mitte maali seinalt või arvutit, see jääb õhku rippuma,» lisas Ansip. «Nendel asjaoludel leian, et oli õige Hansonit toetada ka siis, kui teda süüdistati.»

2004. aasta oktoobris lõpus murti sisse kaitseminister Margus Hansoni eramusse Tartus ja sealt varastati portfell, milles oli ka riigisaladust sisaldavaid dokumente.

«Teiste asjade seas varastati ka minu tööportfell, mis sisaldas muuhulgas ka riigisaladust sisaldavaid dokumente,» ütles Hanson oma avalduses. «Reeglina ei kanna ma tööinfot kodus kaasas, kuid viimase aja tihe töögraafik ei võimaldanud mul sellest põhimõttest paraku kinni pidada.»

Prokurör lõpetas 2005. aasta juunis ekskaitseministri Hansoni portfelli varguse uurimise, sest kahtlusalust ei leitud.

Tartu maakohus mõistis Hansoni 2006. aastal süüdi riigisaladust sisaldava teabekandja kaotamises ja karistas teda 97 500-kroonise trahviga.

Samas asus maakohus seisukohale, et Hansonile ei saa süüks arvata riigisaladuseks tunnistatud teabele ettevaatamatusest ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamist.

Tartu ringkonnakohus mõistis Hansoni süüdi ka selles punktis, kuid jättis talle määratud karistuse muutmata.

Ka riigikohtu kolleegium ei muutnud Hansonile mõistetud rahalist karistust.

2007. aastal valiti Hanson Tartu abilinnapeaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles