Vaher: Türi mõrvast tuleb teha järeldusi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Ken-Marti Vaher
Siseminister Ken-Marti Vaher Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Türi mõrvast tuleb teha järeldusi ning välja selgitada, mida oleks saanud politsei selle juhtumi ennetamiseks teha, ütles siseminister Ken-Marti Vaher, vastates ajakirjanik Risto Berendsoni arvamusele eilses Postimehes, et tapmine Türil oli kriminaalpolitsei saamatuse tulemus.

«Iga inimese kaotus meie väikese ühiskonnas on traagiline juhtum. Küsimusele, mis ajendas mõrvarit selliselt käituma, peab andma vastuse kriminaalmenetlus. Teatud tegurite või asjaolude ajel käituvad inimesed ettearvamatult. Oluline on selgitada välja, mis viib inimesi sääraste tegudeni,» märkis siseminister sel nädalal Türi linnas toimunud tapmist kommenteerides.

«Meie sihiks peab olema inimkaotuste ennetamine ja ärahoidmine, ka antud juhtumi puhul tuleb selgitada seda, kas ja mida oleks saanud politsei teha selle traagilise juhtumi ennetamiseks,» leidis Vaher.

«Türi mõrvast tuleb kindlasti teha järeldusi, kuid siinkohal tuleb tõsta esile ka politsei kiiret ja asjakohast tegutsemist. Mõrvar tegutses esmaspäeva keskpäeval ja juba sama päeva õhtuks oli oletatav kurjategija tabatud,» kiitis ta samas.

Samas meenutas Vaher, et taastas vahepeal kaotatud keskkriminaalpolitsei tänavu 1. jaanuarist selleks, et keskse juhtimise ja hea tööpraktika ühtlustamisega suurendada raskete kuritegude uurimisvõimekust. «Samuti tõstame selge identiteediga kriminaalpolitseinike motivatsiooni,» arvas ta.

Teiseks tõi ta välja, et selleks aastaks on eraldatud 1,6 miljonit eurot kriminaalpolitsei menetlusvõimekuse tõstmiseks ja 315 000 eurot kriminaalpolitsei erivahendite ostuks ning kriminaalluureks.

«Kolmandaks, lõime keskkriminaalpolitseis keskse kriminaaltulu üksuse 2012. aasta algusest selleks, et viia kriminaaltulu jälitamine uuele tasemele. Suurendasime kriminaaltulule keskendunud ametnike arvu kolmekordselt ja suunasime üksuse tegevuseks ligi 220 000 eurot. Lisaks lõime keskkriminaalpolitseisse keskse korruptsioonivastase üksuse 2012. aasta algusest, mille ülesandeks on korruptsiooni uurimine eelkõige 220 omavalitsuses (Eesti kuus suuremat linna on kaitsepolitsei pädevuses),» selgitas Vaher.

«Need on konkreetsed sammud, mis näitavad, et võitlus raske kuritegevusega on selge prioriteet ja kriminaalpolitsei muutub üha tugevamaks. Minevikus toimunu kohta tuleb küsida nendelt, kes toona otsuseid langetasid,» ei tahtnud siseminister anda hinnangut keskkriminaalpolitsei kaotamise otsuse kohta.

Risto Berendson kirjutas eile arvamusartiklis, et korrakaitsepolitsei taustaga politseijuhtkond on kriminaalpolitsei jõuetuks reforminud, mistõttu oli Türi pätijõuk juba pikka aega politsei sekkumata võimutsenud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles