Huvikool näitas küsimusi esitanud ema lapsele ust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klass. Pilt on illustratiivne.
Klass. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Musamari mudilaste muusikakool viskas koolist välja 6-aastase lapse, kelle emale tundus ebaõiglane, et kool esitas juunikuu eest täisarve, kuigi õppetöö kestis vaid pool kuud.

Jaanale (nimi muudetud – toim.), kelle 6-aastane laps on Musamari mudilaste muusikakoolis käinud juba 4 aastat, saadeti mai lõpus arve juunikuu kohta. Kuigi õppetöö kestis vaid 16. juunini, küsiti raha ligi 40 eurot ehk terve kuu eest.

«Eelmisel aastal tuli poole kuu eest maksta ainult pool summast,» meenutas Jaana, kellele tundus arve ebaõiglane. Lisaks olevat sügisel toimunud koosolekul mainitud, et õppemaks ei muutu.

Naine saatis küsimuse ka koolile, kuid vastust ei laekunud. Seejärel pöördus ta e-kirja teel teiste lapsevanemate poole, kellest valdav enamus leidis samuti, et arve on ebaõiglaselt suur. Näiteks tõi üks vanem välja, et rühmas, kus käib tema laps, on juunis nelja tunni asemel vaid üks tund, kuid raha küsitakse samuti terve kuu eest.

Mitmed vanemad saatsid koolile arve kohta arupärimisi, millele ei vastatud. Kõnedele olevat väidetavalt vastatud sõimuga, kooli koduleht oli pikalt uuendamisel.

«Koolis paistab väga palju läbi selline asi, et keegi ei taha vanematega suhelda ja vastused, mis tulevad, on väga ümmargused,» rääkis Jaana.

Naine otsustas terve kuu eest mitte maksta, vaid tasus poole summast. See kanti talle aga samal õhtul tagasi.

Seejuures andis kool kirja teel teada, et kooliaasta lõppu jäävale kontserdile, milleks lapsed olid pikalt ettevalmistunud, on oodatud vaid need, kel on juunikuu arve makstud. Ent vanemate päringutele juuni arve kohta vastuseid ikka ei tulnud. Nad suhtlesid e-kirja teel omavahel, arutasid olukorda, rahulolematus oli suur.

Jaanale saabus 6. juunil vastus. Postkasti laekus kiri, kus Musmari mudilaste muusikakooli juhataja Tiina Mee teatab lakooniliselt: «Teie poolt tekitatud olukorda arvestades ei näe me enam võimalust koostööd jätkata. Aluseks meieni jõudnud kooli mainet kahjustavad ringkirjad ja arve omavoliline tõlgendamine.»

«Arvestades asjaoluga, et ma maksin peaaegu 40 eurot kuus, siis ma sooviks enda suhtes lugupidavat suhtumist, mitte nii, et kui küsin selgitusi, siis visatakse laps koolist välja,» on Jaana nördinud.

Musamari mudilaste muusikakooli juhataja Tiina Mee selgitas Postimehele, et kõiki vanemaid sai õppeaasta alguses informeeritud, et koolil on aastatasu, mis on jagatud kümne kuu peale.

«Asjad läksid nende enda poolt üle piiri,» ütles Mee osa vanemate käitumise kohta. «Pandi foorum käima, mis teisi lapsevanemaid väga häiris ja nad saatsid selle foorumi edasi ning palusid koolil midagi ette võtta, et see asi lõpetada.»

«Kuskil on meie piir kah – kui keegi lapsevanem hakkab kooli suhtes väga alatult käituma ja teisi lapsevanemaid üles kütma ja sellisel moel, et taheti tulla salaja salvestama, siis erakool omab õigust ... niimoodi ikka päris ei saa,» rääkis Mee.

Mee seletas, et päringuid esitanud lapsevanematele ei saanud koheselt vastata, kuna oldi üle-eestilise mudilaskooride festivaliga hõivatud ja Tallinnas oli koos mitusada last.

«Me ei olnud arvutis nendel päevadel ja ei saanud neile koheselt vastata, olime majast väljas ja ei teadnud, et need kirjad tulid,» kinnitas juhataja. «Me saime vastata, kui festival oli läbi.»

Mee rääkis, et kool on populaarne, sinna tuuakse palju lapsi ning selle suure laste arvu juures on vanemad aru saanud, et erakool on kool, mis baseerub lapsevanemate poolt makstavatel õppemaksudel.

«Koolil on eelarve ja õppemaks, mis on kõigile vanematele öeldud, kõigile on saadetud infolehed, sügisel toimusid koosolekud,» tõi Mee veel välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles