Kutseliit: õed vajavad kodumaal töötamiseks paremaid tingimusi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivi Luik
Iivi Luik Foto: Erakogu

Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu väitel on meie tervishoiutöötajate väljarändel kaks peamist põhjust – töötasu ja ülekoormus.

Kutseliit teatas, et neil on arstkonnaga ühised sihid, et tervishoiusüsteem paraneks ja patsiendid saaksid ka tulevikus head ravi ja hooldust Eesti arstidelt, õdedelt ja hooldajatelt.

Kutseliit rõhutab, et õdede ja hooldajate töökoormus on suur, sest üle Eesti on haiglates palju ametikohti täitmata ja kogu töö peavad olemasolevad töötajad ära tegema. See tähendab aga ülekoormust.

Harvad ei olevat näited, kus üks õde töötab korraga kahes-kolmes suures haiglas, nii ei paistagi haiglates tööjõupuudus nii suur, kuid ühe inimese individuaalne koormus on mitmekordne. Sellist statistikat, mitu töökohta täidab üks õde või hooldaja, ei ole ja riik polegi selle vastu huvi tundnud, leiab liit.

«Eestis puuduvad normatiivid, kui palju patsiente võib korraga olla ühe õe ja hooldaja hoole all,» selgitas olukorda kutseliidu president Iivi Luik. «Üsna tavaline on olukord, kus üks õde peab korraga vastutama 30-40 patsiendi eest. Patsiendikesksus, inimlikkus ja personaalne lähenemine aga haihtub, kui hommikul määratud ravimid või vajalikud sidumised saavad tehtud alles enne lõunat.»

Luik lisas, et õe töö ei ole enam ammu vaid tablettide jagamine, vaid suure osa ajast võtab ka nõuetekohane, korrektne ja õigeaegne dokumenteerimine.

Meie tervishoiutöötajate väljarändel on liidu väitel kaks peamist põhjust: töötasu ja ülekoormus. Praegu kehtib üleriigilise minimaalse brutopalgana 3,83 eurot tunnis kõrgharidusega õele ja 2,11 eurot hooldajale, mis on vastutust ja töö iseloomu arvestades selgelt ajast maha jäänud.

Kogemused näitavad, et riigil ei ole puudus mitte võimalustest, vaid tahtmisest ja liiga naiivne oleks lihtsalt oodata ja loota, et midagi pakutakse, teatas liit. Kutseliit on veendunud, et õdede, hooldajate ja teiste tervishoiuvaldkonna spetsialistide töö peab olema palju paremini väärtustatud ja teeb kõik, et parandada nende motivatsiooni kodumaal töötada, mitte ainult sõnades, vaid ka tegelikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles