Komisjon: suhkrutrahvi pärast ei ole praegu Eestile midagi tagastada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni põllumajandusvoliniku meedianõunik Fanny Dabertand ütles BNSile, et kuna Euroopa Kohtu juuli otsus ei puudutanud suhkrutrahvide annuleerimist ja siiamaani on kõik suhkrutrahvi puudutavad kohtuasjad lõppenud komisjoni võiduga, siis ei ole suhkrutrahvi tõttu Eestile praegu midagi tagasi kanda.

«Komisjon on teadlik, et meedias on viimasel ajal ilmunud uudised, et Eesti võimud kavatsevad suhkrutrahvi tagasi küsida, kuid siiamaani ei ole komisjon saanud selleks ühtegi ametlikku taotlust,» märkis Dabertrand. Ta lisas, et kui vastav taotlus esitatakse, siis uurib komisjon seda põhjalikult ja otsustab seejärel, mida edasi teha.

Dabertrand rääkis ka, et kuna kohus otsustas, et muude üleliigsete laovarude eest ei olnud komisjonil õigust trahvi küsida ja selle kohtuasja komisjon kaotas, siis nendeks trahvideks makstud summade tagasiküsimiseks ei pea Eesti mingit taotlust esitama, vaid komisjon annab kohtuotsusest johtuvalt makstud trahvisumma tagasi. «Selleks ei ole vaja mingit formaalset tagasiküsimist ega otsust, tagasimaksmine on lihtsalt Euroopa Kohtu otsuse tagajärg,» sõnas ta.

Dabertrandi sõnul on komisjonil hetkel pooleli küll suhkruteemaline kohtuvaidlus Poolaga, kuid kuna see ei puuduta liikmesriikide suhkrutrahve, siis ei mõjuta see vaidlus tagasimakstavaid suhkrutrahvi summasid.

Möödunud nädalal teatas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, et Eesti küsib Euroopa Komisjonilt tagasi kogu üleliigsete laovarude eest Euroopa Liidu eelarvesse makstud summa ning tunnistab individuaalsete kaalutlusotsuste alusel kehtetuks ettevõtjaile määratud üleliigse laovaru tasu nii suhkru kui muude põllumajandustoodete puhul.

«Viimased arengud on olnud positiivsed ning Eestil on alus taotleda tagasi kogu üleliigsete laovarude eest Euroopa Komisjonile makstud summa,« ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «Meil on olemas kohtuotsus, mis ütleb, et Euroopa Liidu administratsioon ei täitnud kohustust õigusaktide avaldamise kohta eesti keeles. Kuigi see konkreetne otsus käib muude põllumajandustoodete kohta, on analoogia olemas ka suhkruga ning põllumajandusministeerium pöördub komisjoni poole, et ka suhkrutrahv meile tagastataks.»

Eesti riik on Euroopa Komisjonile alates 2007. aasta jaanuarist tasunud muude põllumajandustoodete, nagu piimatooted, riis, vein üleliigsete laovarude eest kokku 6,584 miljonit eurot. Suhkru üleliigsete laovarude eest on Eesti tasunud kokku 34,264 miljonit eurot ehk 75 protsenti määratud kogusummast 45,7 miljonit eurot. 25 protsenti määratust oli Eestil lubatud jätta endale kulude katteks, mistõttu ei tulnud seda ühenduse eelarvesse maksta.

Ettevõtjatele tuleb põllumajandusministeeriumi teatel riigil tõenäoliselt tagastada 1,823 miljonit eurot, millele lisandub intressidena 2,135 miljonit eurot ning kuni 180 000 eurot kohtukulusid. Kokku tuleb riigil tõenäoliselt ettevõtjaile tasuda kuni 4,138 miljonit eurot, mis kaetakse valitsuse reservi vahenditest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles