Nõmme halduskogu ootab rahakasutustülis selgust revisjonilt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme halduskogu otsustas täna õhtul teha Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjonile ettepaneku laiendada linnaosavalitsuses tehtavat kontrolli, et tuua selgust endise ja praeguse linnaosavanema rahakasutust käsitletavatele süüdistustele.

Praegune keskerakondlasest linnaosavanem Erki Korp tõi halduskogu koosolekule materjalid, mis tema sõnul näitavad, et endine linnaosavanem, kevadel Keskerakonnast välja astunud Rainer Vakra on osutanud Nõmme abivajavatele inimestele fiktiivset abi.

Nimelt osteti viimase korraldusel 2010. aasta detsembris 60 000 krooni eest Kristiine keskuse kinkekaarte, mis olid mõeldud viiekümnele Nõmme toimetulekuraskustes perele, kes neid kaarte aga kunagi ei näinud.

Korp esitas halduskogu liikmetele ka 14 toetusesaajate nimekirjas olnud inimese kinnituse, et nendeni kinkekaardid ei jõudnud. Küll jõudsid need Nõmme linnaosa töötajateni. Samuti on Korp pidanud kummaliseks, et Vakra viis Nõmme inimesi miljoni krooni eest teatrisse.

Korp ütles koosolekul, et ei taha materjale pikemalt kommenteerida, kuid soovitas halduskogu liikmetel nendega tutvuda ja kujundada oma arvamuse.

Vakra ütles, et tal on suur au, et hooaja esimene halduskogu koosolek algas tema personaaljuhtumiga. Samas avaldas ta kahetsust, et Korpil on saanud enda õigustuseks teistele näpuga näitamine igapäevaseks praktikaks. Tema sõnul on iga linnaosavanema valikute küsimus, kas saata tuhandeid eakaid eelarverahadega teatrisse või minna miinuseelarvele vaatamata oma elukaaslasega koos Floridasse seminarile.

Kinkekaartidest rääkides ütles Vakra, et 2010. aasta jõulude ajal premeeris ta tõesti 60-euroste kinkekaartidega kõiki linnaosa apoliitilisi töötajaid, kes olid hinge ja südamega panustanud Nõmme arengusse. Ta kinnitas, et kinkekaartide raha tuli linnaosavalitsuse enda töötajate töötasufondist ja selleks ei kulutatud sentigi sotsiaalhoolekandele mõeldud raha.

«Ja kuna austatud linnapea Edgar Savisaar lubas toona preemiaid maksta vaid oma poliitilistele võitlejatele, siis me tõepoolest leidsime finantsteenistusele sobiva lahenduse ehk vormistasime need neile sobivas vormis,» lausus ja avaldas arvamust, et 60 eurot töötaja kohta ei olnud ülejäägis eelarvega linnaosavalitsusele toona sugugi palju maksta. «See oli valikute küsimus ja ma ütlen, et ma teeksin seda uuesti.»

Samas saatis Nõmme linnaosa valitsuse rahaasjadel peaökonomistina 15 aastat silma peal hoidnud Astrid Sütt pärast ootamatut koondamisteadet läinud reedel 15 minutit enne viimase tööpäeva lõppu linnaosa halduskogu kõigile liikmetele kirja, kus tõi välja ka mõned Korpi korraldusel tehtud kulutused.

Postimees kirjutas täna, et need ei olnud eelarvesse planeeritud ja on seega vastuolus linnapea Edgar Savisaare veebruarikuise käskkirjaga, mille kohaselt on sel eelarveaastal keelatud võtta kohustusi ja teha kulutusi, mis ületavad linnavolikogu poolt kinnitatud kulude summasid. Linnaosa selle aasta majandamiskulude eelarve on 183 226 eurot, millest seitsme kuuga kulutati lubatud 59 protsendi asemel 76 protsenti.

Muuhulgas on tänavuse eelarveaasta jooksul tellitud Korpi korraldusel näiteks 57 keraamilist figuuri, 50 keraamilist linnukest, ostetud Nõmme sümboolikaga suveniirviinapudeleid, soetatud paarsada kinkekaarti, millest 50 jagati laiali oma töötajate vahel, kuid erisoodustusmaksu ei tasutud, ning tellitud ka üle tuhande euro eest voldikuid.

Halduskogu esimees, reformierakondlane Matti Martinson ütles koosolekul, et halduskogu ette on asi toodud informatsiooniks ning seda peaksid hindama pädevad üksused. Tema hinnangul tuleks linnavolikogu revisjonikomisjoni tehtavat kontrolli 2010.-2011. aastalt laiendada kuni septembrini 2012. «Las neutraalne, pädev üksus vaatab need asjad üle ja siis me saame otsustada, kui me tahame otsustada,» ütles ta.

Halduskogu otsustas ettepaneku tegemist täna üksmeelselt toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles