Jõgeva hariduselu kujuneb ümber

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase Jõgeva riigigümnaasiumi hoone.
Tulevase Jõgeva riigigümnaasiumi hoone. Foto: Jõgeva linnavalitsus

Ümberkorraldused puudutavad nii õpetajaid kui ka lapsi. Riigigümnaasiumi loomine Jõgevale paiskab põhjalikult segamini maakonnakeskuse senise hariduselu, tuues lähema aasta jooksul suuri muutusi nii õpilastele kui ka õpetajatele.

Kaks senist gümnaasiumi lõpetavad tegevuse, sest tuleval sügisel alustav riigile kuuluv Jõgevamaa gümnaasium võtab enda tiiva alla kõik linna gümnasistid. Olemasolevates koolimajades alustab tööd Jõgeva põhikool.

Tekkivas virvarris selguse toomisel on tähtis roll koolidele valitavatel uutel juhtidel, kelle ülesanne on panna õppetöö käima mõlemas asutuses.

Esmaspäeval lõppenud Jõgevamaa gümnaasiumi direktori konkurss tõi kandideerima kümme inimest, ütles konkursi korraldanud haridus- ja teadusministeeriumi personaliosakonna ekspert Margot Saluse. Tema kinnitusel kontrollib ministeerium kandidaatide sobivust ning selle nädala lõpus selguvad need, kellega alustatakse tööintervjuusid.

Linna alluvusse jääva põhikooli uus juht astub ametisse eeldatavasti selle aasta lõpus.
Uus riigigümnaasium peaks plaanide järgi tööd alustama tuleva aasta 1. septembril. See sõltub aga remondi käigust Aia 34 hoones, ütles Jõgeva abilinnapea Mihkel Kübar.

«Pole saladus, et koolimaja seina tekkis pragu,» ütles Kübar, andes mõista, et koolihoone remont võib kesta ka oodatust kauem.

Koolihoone uuendustöid koordineeriva Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) turundus- ja kommunikatsioonijuht Madis Idnurm lubas, et seina pragunemine koolimaja valmimistähtaega ei nihuta.

«Eksperdid on otsustanud paigaldada terastõmmad ja pragu täidetakse spetsiaalmördiga,» sõnas Idnurm, lisades, et tõmbade paigaldus koos pragude täitmisega on plaanis lõpetada oktoobri alguses.

Kahe munitsipaalkooli asemele asutas Jõgeva volikogu juunis põhikooli, mis põhiliselt hakkab tegutsema praegustest gümnaasiumimajadest ühes.

Kumma kooli seinal ripub tuleva aasta 1. septembril silt «Jõgeva põhikool», selgub Kübara sõnul loodetavasti septembri lõpus. Teema on väga tundlik ning mõlema maja plusse ja miinuseid kaalutakse põhjalikult.

Põhikoolis hakkaks prognooside järgi käima ligikaudu 700 õpilast ehk päris ühte olemasolevatest majadest õpilased niikuinii ära ei mahu, selgitas abilinnapea. Seega on koolile tarvis mõlemat maja. Ühest hoonest saaks sel juhul algklasside osa ning teise hoonesse jääks põhikooli aste.

Lisaks tegutseks tulevikus ühes koolimajadest kohalik kunstikool, mis asub praegu spordihoones. Muusikakoolil on kesklinnas küll hea maja, kuid selles napib ruumi ning huviõppe osakonna noored võiksid tulevikus samuti ühe koolimaja ruume kasutada.

Lisaks riigi valitavale gümnaasiumi direktorile tahab linn aasta lõpus leida direktori ka põhikoolile. Samuti tuleb alustada põhikoolile koolitusloa taotlemist, mida saab vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele teha tuleva aasta märtsikuuni. Seejärel lõpetavad kaks praegust gümnaasiumi tegevuse ja kõik õpetajad koondatakse.

«Otsustasime, et koondamine on kõigi suhtes ausam,» ütles Kübar. Suur osa õpetajaskonnast saab eeldatavasti tööd riigigümnaasiumis ja põhikoolis – need konkursid algavad 2013. aasta alguses. Õpetajate valimine ongi mõlema kooli uue juhi esimene tähtsaim ülesanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles