Ilves: Eesti vajab 15 aasta plaani

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Priit Simson / Postimees

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul aitab Eestil edu saavutada pikema kui vaid valimistest valimisteni kehtiva arengukava koostamine ja järgimine.


Tema sõnul võib selgitada mõne riigi nagu näiteks Iisraeli tehnoloogiaedu sellega, et riigi sõjavägi ja tehnoloogiafirmad teevad tihedat koostööd.

Kuid selle taga on Ilvese sõnul lihtne tõde, et kaitsejõud ei pea reeglina arvestama enda arendamisel valimistsükliga, vaid saavad seada eesmärke ja vastavalt sellele ka rahastamisprioriteete näiteks 15 aastaks.

Kui valitsus näiteks otsustaks suunata 15 aasta jooksul tehnikaharidusse kindla hulga raha ja lepitaks kokku, et ükski valitsus ega populistlik valimine seda ei vähenda, siis võiks presidendi sõnul Eesti loota sarnast efekti.

Ilves ütles Tallinnas Tehnopolis peetud Presidendi kärajatel, et olulisim ongi suutlikkus selles suures Eesti prioriteedis kokku leppida, olgu see siis infotehnoloogia eelisarendamine või midagi muud.

Samas ei pidanud ta taolise kokkuleppe sündimist eriti reaalseks. «Seda on lihtne öelda, aga väga raske teha.»

Tema sõnul võib prioriteedile pühendumine tähendada kärpeid ja maksutõusu või muid ebameeldivaid otsuseid, mida aga lühiajalistest eesmärkidest lähtujad ei kipu tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles