Netanyahu palub valitsuse moodustamiseks armuaega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli valitsust moodustav parempoolne Likudi partei juht Benjamin Netanyahu palub president Shimon Pereselt valitsuskoalitsiooni kokku panemiseks lisaaega.


Netanyahu katsed moodustada tsentristliku Kadima parteiga laiapõhjalist valitsuskoalitsiooni on ilmselt läbi kukkunud, sest ametist lahkuv välisminister ja Netanyahu pearivaal hiljutistel valimistel Tzipi Livni on koalitsioonipakkumised tagasi lükanud, viidates asjaolule, et loodavas koalitsioonis on liiga suur osakaal paremäärmuslikel ja usuparteidel, vahendas AFP.

Nüüd üritab Netanyahu valitsusse kaasata juudiriigi endise peaministri ja ametist lahkuva kaitseministri Ehud Baraki vasaktsentristlikku Tööparteid. Juudiriigi uudisteagentuuride teatel on Netanyahu teinud Barakile ka ettepaneku kaitseministrina jätkata.

Barak soovitas üleeile oma varasemast positsioonist taganedes Tööparteil uue valitsusega ühineda. Järgmise nädala teisipäeval toimuval erakonna kongressil langetakse otsus, kas ühineda valitsuskoalitsiooniga või mitte.

Netanyahul oli 10. veebruaril toimunud valimiste järel valitsuse moodustamiseks aega 28 päeva, kuid selle aja jooksul tal valitsuskoalitsiooni kokku panna ei õnnestunud. Lisaaja saamisel on Netanyahul armuaega veel kaks nädalat.

Nii Netanyahu kui ka Kadima partei liider Livni kuulutasid tasavägiste parlamendivalimiste järel oma võitu.

Kuigi Kadima partei sai 120-kohalises juudiriigi parlamendis knessetis ühe koha rohkem kui Likudi partei, võis ka Netanyahu oma valimisvõitu kuulutada, sest parlamendis on selge parempoolsete jõudude ülekaal. Kadima sai knessetis 28 ja Likud 27 saadikukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles