Regulaarselt põleva lasteaiahoone asemele kerkivad lõpuks elumajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine lasteaiahoone Spordi tänaval.
Endine lasteaiahoone Spordi tänaval. Foto: Uwe Gnadenteich

Spordi tänava elanikke juba aastaid häirinud tondilossi asemele ehitatakse peatselt ümbruskonda sobivad elamud, kirjutab Den Za Dnjom.


Spordi tänava alguses seisab tühi maja. Nõukogude ajal käisid seal asunud ametkondlikus lasteaias raudteetöötajate lapsed. Hiljem müüd neljakorruseliste hruštšovkade vahel suurte puude varjus asuv lasteaiahoone maha.

Kõigepealt avati majas väike toidupood, apteek, juuksur, kaabeltelevisioonifirma kassa jne. Ümbruskonna elanike jaoks oli see mugav ja nii läks mitu aastat. Seejärel said rentnikud hoone omanikult kirja palvega vabastada nende kasutuses olevad ruumid seoses maja lammutamisega.

Aeg läks, kuid maja ei lammutatud. Kohalikud joodikud armastasid maja tagatrepil istudes külmarohtu manustada. Naabermajade elanikud ei tahtnud oma lapsi tühja maja lähedusse mängima lasta. Mine tea, kellega majja roninud algklassijõmpsikad seal kohtuda võivad.

Hoone süttis regulaarselt põlema. Tuletõrje kustutas majas olevaid prahihunnikud, hoone järjekordne omanik lõi aknad ja uksed laudadega kinni ja siis kordus kõik otsast peale. Kõigepealt ilmusid järjekordsed kodutud, seejärel nende kompud ja madratsid ning varsti lahvataski uus põleng.

Linnaosavalitsus rajas endise lasteaia kõrvale mänguväljaku ja laskis paigaldada ka paar pinki laste järgi valvavate vanemate jaoks. Nüüd said lapsed lähemalt vaadelda pudelitega onusid ning pahupidi silmadega noorukeid, kes sageli sealsamas kokku vajusid.

Järgmine majaomanik tahtis kunagise lasteaia asemele üheksakordse maja ehitada. Kuid ümberkaudsete neljakorruseliste elamute elanikud esitasid detailplaneeringule oma vastuväited, pääsedes niimoodi küll kõrghoonest, kuid säilitades senise olukorra. Majas puhkesid regulaarselt tulekahjud. Naabermaja kõiketeadvate pensionäride kinnitusel sõitsid noored püromaanid laseteaia süütamiseks kohale isegi Mustamäelt.

Järgmine omanik, osaühing Keptan plaanis ehitada Spordi 3a krundile kaks neljakorruselist elamut. Projekti arutelul olid naabermajade elanikud sellega nõus, kuid ehitusega pole tänaseni alustatud. Kristiine linnaosavanem Andrei Novikov ütles ajalehele, et detailplaneeringu menetlus on lõppjärgus. 5. juunil muudeti maa sihtotstarve elamumaaks ja nüüd on krunt ka ametlikult sobiv elamuehituseks. «Nüüd on kõik valmis detailplaneeringu kehtestamiseks ja ehitusloa väljaandmiseks,» kinnitas Novikov.

Keptani juhatuse liige Tõnu Soodla kinnitas Den Za Dnjomile, et tegutsema asutakse niipea, kui detailplaneering on kehtestatud. Kõigepealt tuleb tema sõnul saada lammutusluba. Juba sel talvel peaks kunagine lasteaiahoone maa pealt kaduma ning algama uute majade ehitus. Varsti narkomaanid ja joodikud seal enam inimesi ei häiri, lubas ettevõtja.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles