Papa Jannsen sai kevade auks puhtaks

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papa Jannseni kuju pesemist uudistasid nii Pärnu Postimehe töötajad kui teisedki Rüütli tänaval jalutajad.
Papa Jannseni kuju pesemist uudistasid nii Pärnu Postimehe töötajad kui teisedki Rüütli tänaval jalutajad. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna kell 13.44 algas kevad ja Pärnu Postimehe pere võttis sel puhul ette Rüütli tänaval paikneva Johann Voldemar Jannseni kuju (autor Mati Karmin) talve jääkidest puhtaks pesemise.


Kõige esimeses Pärnu Postimehes ehk Nädalalehes 1857. aastal kirjutas ju Jannsen isegi kevadest: “Tänu jumalale, uus kevade on jälle käes, pääsukesed lendamas, lehed puus, rohi tärganud.”



Kuigi ilm veel nii ilus pole, kui Jannsen kirjutas, sai tema kuju Pärnu Postimehe turundusjuhi Erkki Lumisalu, finantsjuhi Monika Mälksoo, sekretäri Ave Lohki, raamatupidaja Pilvi Sume, ajakirjaniku Silvia Paluoja ja teiste hoolsa tegevuse tagajärjel siiski kevadisema ilme.



Kuju päris puhtaks saamine soolast nõuab siiski veel poleerimist, milleks on ilm praegu liialt niiske ja jahe. Kevade saabumist jäi meenutama lillepärg Jannseni kaelas.



Samal ajal kui leherahvas Pärnu muuseumi projektijuhi ja näitleja Elmar Tringi laulu saatel papa Jannseni kuju küüris, tähistati kevade saabumist laulu ja tantsuga Tallinna värava juures ning keskraamatukogu lasteosakonnas etendus Pärnu Kunstide maja teatristuudio kevadiselt rootsipärane näitemäng “Tere, kevad! Hej, Sverige!”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles